Az olasz maffiát is utolérte a válság

Vállalkozásonként kevesebbet, de több üzletben szed védelmi pénzt Szicíliában a Cosa Nostra bűnszervezet, amely a gazdasági válságban diverzifikálta bevételeit – tudta meg az olasz rendőrség a maffiavezérek lehallgatott telefonbeszélgetéseiből.

Havi 100-500 eurót (30-150 ezer forintot) fizetnek a maffiának a szicíliai kereskedők azért cserébe, hogy üzleteik kirakatait ne törjék be, a boltot ne gyújtsák fel, és a tulajdonosnak és családtagjainak se essen baja.

A védelmi pénz fizetési módozatait a palermói rendőrség hozta nyilvánosságra a szervezett bűnözés tagjainak lehallgatott telefonbeszélgetései alapján.

Arról, hogy hány üzletben és mekkora összeget kell beszedni Girolamo Biondino, a San Lorenzo palermói városnegyed maffiavezére beszélt telefonon, miközben utasításokat adott embereinek. Biondinót hétfőn tartóztatták le a Cosa Nostra több mint kilencven tagjával. Beszélgetései szövegét azóta az olasz újságok folyamatosan közlik.  

A klánvezér azt parancsolta, sokkal több üzlettől szedjenek védelmi pénzt, de a gazdasági válságra való tekintettel csökkentsék ennek összegét. Havi ezer eurót csak a nagy építkezési területeken szedtek be a maffia emberei.   

A szicíliai szervezett bűnözés utoljára a szintén válságperiódusnak számító nyolcvanas-kilencvenes években szedett havonta védelmi pénzt. Ezt követően a kétezres években csak a nagy vallási ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor és az augusztus közepi Nagyboldogasszony ünnepe előtt szedtek védelmi pénzt a kereskedőktől.

Az olaszországi szervezett bűnözés az utóbbi évtizedekben inkább kábítószer- és fegyverkereskedelemből élt meg, a folyamatos letartóztatások azonban szűkítették a maffia piacát. Ezért visszatért a védelmi pénzek beszedéséhez – állítják az olasz hatóságok. Az üzlettulajdonosoknak csak töredéke tesz feljelentést, jóllehet a hatóságokhoz forduló kereskedők cserében még adókedvezményben is részesülnek.

A maffia Palermóban még az otthon nélküli családok által törvénytelenül elfoglalt lakóházakban is védelmi pénzt szed, hogy ezekben az épületekben működjön a vízszolgáltatás és elszállítsák a szemetet.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »