Ősztől drágább lehet az élelmiszer

Törvénymódosítás hatására lehet drágább az élelmiszer. A szaktárca szerint uniós rendeletre reagálnak, Simon Zsolt szerint az EU nem kötelez minket erre.

Ősztől még drágábban juthatunk hozzá egyes élelmiszerekhez, az ásványvízhez és a gyógyfürdői ellátáshoz is, ha a parlament rábólint a víztörvény kormány által javasolt módosítására – állítja Simon Zsolt, a Híd alelnöke, volt földművelésügyi miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok szerint már azok is kénytelenek lesznek rácsatlakozni a helyi csatornahálózatra, akiknek saját házi víztisztítójuk van.

„Azzal, hogy díjat vezetnek be az öntözővízért, megugrik az élelmiszerek, elsősorban a gyümölcs és a zöldség ára” – figyelmeztet Simon a jogszabálytervezet azon részére hivatkozva, mely szerint egy köbméter öntözővíz árát egy centben határozzák meg, amit a gazdák a jövő évtől lesznek kénytelenek fizetni.

Drágább lesz az ásványvíz is, egy köbméter ásvány- és gyógyvíz ugyanis az új szabályok szerint 200 euróba fog kerülni. „Minden egyes másfél literes flakon harminc centtel lesz drágább” – állítja Simon. Mivel jelenleg egy flakon ásványvíz nagyjából 40–50 centbe kerül, az árak akár a duplájára is nőhetnek. Simon szerint a Fico-kabinet ezzel csak azt éri el, hogy a szlovák termékek lassan eltűnnek a pultokról, hiszen a vásárlók inkább az olcsóbb, behozott ásványvizeket részesítik majd előnyben.

Drágább lesz a gyógyfürdői ellátás is, mivel ebben szintén nagy szerep jut az ásványvizek felhasználásának. „Természetesen, ezt is a fogyasztókkal fogják megfizettetni” – hívta fel a figyelmet a volt földművelésügyi miniszter.

Az új jogszabály egyik legvitatottabb pontja valószínűleg az lesz, amely szerint azoknak is csatlakozniuk kell a csatornahálózatra, akiknek saját házi víztisztítójuk van, ami nem olcsó befektetés. A víztörvény módosításának a javaslatát a kormány e hónap elején fogadta el, és ha erre a parlament is rábólint, október elsején léphet életbe. Simon azonban már jelezte, hogy ebben a formában nem támogatják a jogszabályt.

„Simon Zsolt teljesen értelmetlenül ijesztgeti és félrevezeti az embereket, az élelmiszerek a víztörvény módosítása miatt egész biztosan nem drágulnak” – reagált a Híd alelnöke által elmondottakra Maroš Stano, a környezetvédelmi tárca szóvivője. Stano az öntözővízért fizetett díj bevezetését Szlovákia uniós kötelezettségeivel magyarázza, Simon szerint azonban az uniós szabályok semmi ilyet nem tesznek kötelezővé a tagországok számára.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »