Egy zászló miatt áll a bál

Csehszlovák zászlót terítettek a bejárathoz, ezért megvonták tőlük az állami támogatást. Az eset a Privát nacionalizmus című kiállítás kapcsán történt, amely a kassai Kunsthalléban volt megtekinthető.

A kurátorok és a művészek a nacionalizmus kortárs megnyilvánulásaira igyekeztek reflektálni. A bejárattal szemben egy nagy méretű cseh zászló fogadta a látogatókat. A kassai csehek egyesülete emiatt tiltakozott, úgy fogta fel ugyanis, hogy a zászló a lábtörlőt helyettesíti. Levelet írtak Lívia Klausová pozsonyi cseh nagykövetnek, aki ugyan nem nézte meg a kiállítást, de szintén írt egy levelet, amelyben kifejti, elfogadhatatlannak tartja, hogy hivatalos állami szimbólumot lábtörlőnek használjanak. A szlovák állami szervek azonnal léptek: a kulturális minisztérium pályázati regiszteréből törölték azt az 5 ezer eurót, amelyet jóváhagytak a kiállításra. „Állami pénzből nem fognak állami szimbólumokon taposni” – közölte indoklásában a Sme napilap kérdésére a kulturális tárca.

A kiállítás kurátorait viszont senki nem szólította meg. A zászló az egykori csehszlovák szimbólumként került a bejárathoz, magyarázta Dalibor Bača, az egyik kurátor. „Épp az volt a cél, hogy a belépők azonnal reakciókényszerbe kerüljenek: vagy rálépnek a zászlóra, vagy megkerülik” – mondta. A vádakat képtelenségnek tartja, és emlékeztet, hogy ugyanezt a kiállítást Prágában már bemutatták, és nem zavart senkit. A másik két kurátor Németh Ilona és Juhász R. József. A művészek a jövő hétre tiltakozó akciót szerveznek. Úgy vélik, Klausová és a kulturális minisztérium beavatkozása éppen annak a nacionalista hozzáállásnak a megnyilvánulása, amelyet a kiállítással bírálni akartak.

Ugrósdy Márton

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »