Nem jönnek amerikai katonák a szomszédunkba

Robert Fico nem akar külföldi katonákat hazánkban, és azt sem tudja elképzelni, hogy rakétaelhárító állomásokat működtetnének Szlovákia területén.

A miniszterelnök ezt Barack Obama, a keddi varsói találkozón tett kijelentése után nyilatkozta. Obama meg akarja erősíteni az USA katonai jelenlétét Európában válaszul Oroszország Ukrajna területeinek elcsatolására. Az amerikai elnök egy milliárd dollárt akar elkülöníteni erre a tervére, ebben a kongresszus segítségére számít. A tervezetnek már neve is van: European Reassurance Initiative, azaz Kezdeményezés Európa újbóli bebiztosítására.

Fico hangsúlyozta, hogy eddig még nem kérték fel Szlovákiát erre, és ez is csak az ő saját véleménye – többet kellene megtudni az amerikaiak tervéről. Ennek kapcsán rámutatott arra, hogy Szlovákiának már vannak tapasztalatai idegen katonák állomásoztatásával. „Emlékezzünk csak az 1968-as invázióra. Ezért is érint minket érzékenyen ez a téma.” – nyomatékosította. Ugyanakkor Szlovákiának mint a NATO tagállamának kötelezettségei vannak, így azt el tudja képzelni, hogy a lesti katonai kiképzőközponton (Lešť) az együttműködés részeként gyakorlatoznának, vagy kiképzésben részesülnének idegen országok katonái.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »