Alkotmányba írták: nem lesz melegházasság

Szerdán elfogadta a parlament a Smer és a KDH közös összefogásából származó alkotmánymódosítási javaslatot. Szeptembertől a férfi és nő közötti házasság magasabb alkotmányos jogokat élvez majd és megváltoznak az igazságszolgáltatásban érvényes szabályok is.

Elfogadta a parlament a nagy port felverő alkotmánymódosítási javaslatot. A jelenlévő 128 parlamenti képviselőből 102 igennel szavazott, ami azt jelenti, hogy a Smer és a KDH mellett néhány OĽaNO-s és SDKÚ-s képviselő is támogatta.

A legtöbb figyelmet az igazságszolgáltatásban beálló változtatások kapták. Ezentúl érvénybe lép, hogy a jelenlegi és a majdani bírákat is vizsgálatnak vetik alá, hogy megfelelnek-e a követelményeknek. Azt, hogy ki felelt meg és ki nem, a Szlovák Köztársaság Igazságszolgáltatási Tanácsa fogja eldönteni a Nemzetbiztonsági Tanács ajánlásai alapján.

Bírók kinevezéséről és leváltásáról a mindenkori államfő dönt majd.

Újdonság az is, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke nem lehet egyben az Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is. A bírókra ezentúl nem vonatkozik a büntetőjogi mentelem sem. Nem befolyásolhatja a kiadatásukat büntetőjogi perekben az Igazságszolgáltatási Tanács, ahogy azt eddig tette, viszont arról, hogy az adott bírót őrizetbe vehetik-e, továbbra is a tanács dönt.

Szeptembertől az alkotmány szövege tartalmazni fogja a következő mondatokat is: „A házasság egyedülálló kötelék férfi és nő között. A Szlovák Köztársaság védi és segíti a házasságot.” Ez már egyébként most is a hatályos jogrend része – a családról szóló törvény tartalmazza –, ám ezentúl magasabb szintű lesz a jogi norma.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »