Ünnepnappá nyilvánítanák Trianon évfordulóját

Amíg Magyarországon negyedik alkalommal emlékeznek meg a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a nemzeti összetartozás napjáról, addig a Matica slovenská szerint emléknappá kéne nyilvánítani június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját.

Szlovákiában, a Füleken megtartott Matica slovenská gyűlésén Szlovákia déli területén élő szlovákok társadalmi, politikai, történelmi, gazdasági életéről tanácskoztak. Viliam Komora, a Matica slovenská elnökének tanácsosa elmondta: „Az életminőség szintjére kihat a műveltségi szint is, ezért mindenkinek a közös érdeke az, hogy az iskolaügy teljes mértékben visszatérjen az állam kezébe. Csak így oldható meg, az egységes minőségi oktatás. Fontos lenne a valódi történelmet bemutatni, azaz kiterjeszteni és javítani a történelem tanítását, eltávolítani minden elferdített történelmi tényt, úgymint a legális és illegális magyarizációt a Nagy-Magyarország területén 1918-ig bezárólag.” – véli Komora.

Az összegyűltek azt javasolták, hogy június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját nyilvánítsák Szlovákia emléknapjává. „A jelenlévők ellenezték, hogy bármilyen módon korlátozva legyen a hivatalos állami szimbólumok használata, ellenben rámutattak arra, hogy idegen országok nemzeti szimbólumai egyre terjedőben vannak – és ez törvényellenes.” – nyilatkozott a tanácsadó. A Matica Slovenská tagjai szigorúan betartatnák az érvényben lévő nyelvtörvényt is, valamint komoly problémának tartják azt, hogy a szlovák nyelvű reformátusok a beleegyezésük nélkül 2011-től a magyar református egyház alá tartoznak, amelynek a székhelye Magyarországon található, és ahol nem tartják be a nyelvi jogaikat.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »