Jordánia kiutasította a szír nagykövetet

Huszonnégy órás haladékot adott hétfőn Bahjat Szulejmán szír nagykövetnek Ammán arra, hogy elhagyja az országot. Szabbah Rafei, a jordániai külügyminisztérium szóvivője a Jazeerának azt nyilatkozta, hogy a nagykövet átlépte a diplomáciai határokat.

„A külügyminisztérium egy memorandumban közölte a szír követséggel, hogy Bahjat Szulejmán nem kívánatos személy Jordániában”, tette közzé Rafei nyilatkozatát az állami hírügynökség, a Petra. A nyilatkozat szerint a döntés az után született, hogy a nagykövet többször megsértette Jordániát, az ország népét, vezetőit és politikusait különböző interjúkban és a szociális média oldalain.

Rafei szerint a kormány már több alkalommal is figyelmeztette Szulejmánt, hogy ne éljen vissza a jordán vendégszeretettel, mindhiába. Szulejmánt már a jordániai külügyminiszter, Nasszer Judeh is felszólította, hogy ne kritizálja az országot. Mindezt azután, hogy a nagykövet azért támadta Ammánt, mert otthont adott a Szíria Barátai csoport találkozójának, amelynek maga Jordánia is tagja.

Jordániában jelenleg mintegy hatszázezer szíriai menekült él, amely az Ammán szerint saját stabilitására is veszélyt jelent. Damaszkusz már többször megvádolta Ammánt azzal, hogy aktívan támogatja a Bassár al-Aszad elleni, három éve tartó forradalmat. 

Az AFP hírügynökség szerint a memorandumra válaszul Szíria bejelentette, hogy ők is kiutasítják a jordániai ügyvivőt. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »