Szorongatják a civileket Oroszországban

Az orosz nem kormányzati szervezetek (NGO-k) a létükért küzdenek, mert a hatóságok arra kényszerítik őket, hogy külföldi ügynökként vétessék magukat nyilvántartásba – hívta fel a figyelmet az Amnesty International oroszországi képviselete szombaton.

A nemzetközi emberi jogvédő szervezet közlése szerint a moszkvai Zamoszkvoreckij kerületi bíróság helyt adott a hatóságok beadványának és kötelezte az orosz Memorial jogvédő központot, hogy külföldi ügynökként regisztráltassa magát az igazságügyi tárcánál. Ezt azzal indokolták, hogy a Memorial interneten közölt anyagait politikai tevékenységként lehet értelmezni, és azok „az állami politikáról alkotott közvélekedést befolyásolják azzal a céllal, hogy hatást gyakoroljanak az állami szervek döntéshozatalára”.  

    Három másik orosz nem kormányzati szervezet esetében a bíróság elhalasztotta a tárgyalást. Mindegyik NGO az Emberi Jogok Európai Bíróságához készül fordulni, ha kötelezik őket a regisztrálásra.     Az orosz ügyészség tavasszal hozott határozata szerint több orosz NGO-ra, közöttük a Memorialra, a Golosz választási jogvédő szervezetre, a Társadalmi ítélet és a Juriksz nevű csoportokra is vonatkozik az Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett, úgynevezett külföldi ügynöktörvény.       A nem kormányzati szervezetek működését korlátozó orosz szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat, ellenkező esetben félmillió rubelig (mintegy 3,5 millió forintig) terjedő pénzbüntetéssel sújthatók. Mindeddig egyetlen szervezet vétette magát nyilvántartásba.    A moszkvai bíróság tárgyalása „rossz viccre” emlékeztetett. Ahelyett, hogy a testület megvédte volna az egyesüléshez való jogot, segített a hatóságoknak, hogy „még egy szöget verjenek a koporsófedélbe” – jellemezte a bírósági eljárást Szergej Nyikityin, az Amnesty International moszkvai képviseletének vezetője.     A jogvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a bírósági döntés épp akkor született, amikor az orosz parlament arra akarja meghatalmazni a kormányt, hogy az NGO-kat megkérdezésük és bírósági határozat nélkül regisztrálja külföldi ügynökként.    A Kommerszant című orosz lap a múlt szerdán közölte, hogy Oroszországban ismét ellenőrzik a nem kormányzati szervezeteket. A hatóság egy éve végzett hasonló nagyszabású vizsgálatot az úgynevezett külföldi ügynöktörvény hatályba lépését követően. Annak nyomán az igazságügyi minisztérium törölte a Golosz nevű szervezetet, és 200 NGO-t jelentett fel.    Az ügyészség adatai szerint Oroszországban 80 ezer nem kormányzati szervezet működik.

Kegyes Csilla

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »