Komoly forradalom tört ki a liberálisoknál

Lemondott hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöki tisztségéről Klaus Johannis. A nagyszebeni polgármester a PNL gyenge választási eredményeivel indokolta lépését.

Lemondani készül a liberálisok elnöke is. Crin Antonescu hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, vállalja a felelősséget a kudarcét, és a PNL legközelebbi vezetőségi ülésén benyújtja a lemondását.

A pártelnök ugyanakkor Victor Ponta kormányfő vasárnap esti felhívására reagálva azt mondta: a PNL nem hajlandó a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szövetkezve újraalakítani a Szociál-Liberális Szövetséget (USL). Ugyanakkor arra kérte a PNL EP-képviselőit, hogy csatlakozzanak az Európai Néppárthoz (EPP).

Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este az USL újraalakítására tett ajánlatot győzelmi beszédében a kormányából márciusban kilépett PNL-nek. Elemzők szerint a PSD elnöke az államfői tisztség megpályázására készül, és azt próbálja a liberálisok legalább egy részének a kormányba csábításával megelőzni, hogy a magát jobboldali pártként meghatározó PNL a jobbközép pártokkal szövetkezzen ellene a novemberi elnökválasztáson.

Crin Antonescu liberális pártelnök már vasárnap sietett leszögezni, a PNL-t nem lehet kormányzati funkciókkal megvesztegetni, politikusai minden erejükkel a „vörös bárók” hatalma, az egypártrendszer visszatérése ellen fognak harcolni. A PNL-ben azonban elégedetlen hangok is vannak, akik Antonescut hibáztatják az ellenzékbe vonulásért, a párt népszerűségének hanyatlásáért és – a szociáldemokraták által szenátusi elnökké választott – Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnököt látnák szívesebben a PNL élén.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »