Porosenko nagy fölénnyel megnyerte az ukrán elnökválasztásokat

Pjotr Porosenko nagy fölénnyel nyerte a május 25-én, vasárnap megtartott elnökválasztásokat Ukrajnában. A választásokat követően az exit pollok kivétel nélkül Porosenko győzelméről számoltak be, így minden valószínűség szerint a június 15-re tervezett második fordulóra nem lesz szükség. Porosenko az exit-pollok szerint 55-57 százalékot szerzett, legközelebbi kihívója, Julija Timosenko mindössze 12-13 százalékot.

Viszonylagos nyugalomban zajlottak vasárnap az Ukrajnában tartott elnökválasztások. A májusi választások kiírására azután került  sor, hogy február 22-én az ukrán parlament a 2013 november óta tartó tüntetéssorozat után 328 igen és 0 nem mellett Viktor Janukovics államfő idő előtti menesztésére szavazott (a mandátuma 2015-ig szólt volna). Maga Janukovics, aki közben Oroszországba menekült, nem ismerte el a hatalomváltást.

A választások nagy esélyesének a milliárdos Pjotr Porosenko, a börtönből február 22-én kiengedett (és február 28-án teljesen rehabilitált) Julija Timosenko, illetve az UDAR párt vezetője, Vitalij Klicsko számított. Az utóbbi azonban egyezséget kötött Porosenkóval és az elnökválasztások helyett Kijev polgármesteri székéért indult, amelyről szintén tegnap, május 25-én döntött a főváros lakossága.

21 elnökjelöltet regisztrált a választási bizottság – ebből 7-et a pártok jelöltek, 15-en pedig független jelöltként indultak. Az elnököt öt évre választják Ukrajnában és a tervek szerint a jelenlegi hatalmának nagy részétől megfosztják majd, így inkább szimbolikus szerepe lesz. A változtatásokat idén ősszel tervezik beiktatni, amikor életbe lép majd az új ukrán alkotmány. Ezután Ukrajna parlamenti köztársasággá válik, ahol a gyakorlati hatalmat az ukrán Verhovnaja Ráda gyakorolja majd.

Ukrajna közel 45 millió fős lakosságából 35,5 millió ember volt jogosult választani. Az előzetes adatok szerint 60,3 százalék volt a részvételi arány. Ukrajna még mindig ukrán területnek tekinti a krími félszigetet, az orosz megszállás miatt azonban ott nem volt lehetőség szavazni. Ugyanígy komoly gondok voltak a donyecki és luganszki megyékben, ahol április eleje óta fegyveres konfliktus zajlik az ukrán erők és az oroszbarát fegyveres szeparatisták között.

Az említett megyék 23 városában és 6 körzetében nem sikerült megtartani a választásokat a UNIAN ukrán hírügynökség értesülései szerint, többek között a megyeszékhelyen, a közel egymilliós Donyeckben sem. Az ukrán Központi Választási Bizotsság 22:57-kor megjelent adatai szerint a donyecki régióban csupán 12,09 százalékos volt a választási arány.

A választások ukrán idő szerint 20:00-ig tartottak, ezután publikálták az exit-pollok eredményeit, amelyek kivétel nélkül Pjotr Porosenko fölényes győzelmét hozták ki. Mivel Porosenko abszolút többséget szerzett az előzetes eredmények alapján, így második fordulóra nem lesz szükség.

A Viktor Janukovics alatt hatalmon lévő erő, a Régiók Pártja elnökjelötje Mihail Dobkin mindössze 2,1 százalékos eredményt tudott elérni. A Kommunista Párt vezetője, Pjotr Szimonenko 1,1 szazalékos eredményt. A szélsőjobboldali pártok, a Szvoboda és a Pravij Szektor vezetői, Oleg Tyagnyibok és Dmitrij Jaros 1,3 illetve 0,9 százalékos eredményt értek el.

Közben Vitalij Klicsko győzelme is biztosnak tűnik Kijev polgármesteri székéért. Az exit-pollok 57,4 százalékot adtak Klicskónak, miközben a legközelebbi kihívója, Leszja Orobec 10,3 százalékot szerzett.

Az előzetes eredmények után Porosenko egy gyors sajtótájékoztatót tartott, amelyen az exit-pollok eredményére hivatkozva kinyilvánította a győzelmét, és megköszönte az ukrán állampolgároknak a magas részvételt és aktív politikai álláspontot. Porosenko továbbá Klicskónak is gratulált a győzelemhez, és kijelentette, hogy minden országos reform Kijevből fog kiindulni, amelyből igazi európai várost fognak teremteni.

Porosenko a sajtótájékoztatón érintette az Oroszországgal való kapcsolatot is, amellyel véleménye szerint jószomszédi viszonyt kell kiépíteni. Krím Ukrajna elválaszthatatlan részét képezi. Továbbá: Ukrajna egyértelműen az európai integrációt választja. Porosenko első külföldi útja is az EU-ba fog vezetni – elmondása alapján először a donyecki megyét szeretné meglátogatni az elnöki beiktatása után, ezután pedig valószínűleg Lengyelországba lesz az első útja, Lengyelország 25 éves függetlenségének az évrdulójára.

Közben a volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko is elismerte Porosenko győzelmét, és tisztának és szabadnak nevezte a vasárnapi választásokat az Interfax-Ukrajna információi szerint.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »