Gyanúsítottként hallgatták ki az argentin alelnököt

Továbbra is tart az a bírósági eljárás, amelynek keretében arra is rá kívánnak világítani, hogy valóban hivatali visszaélést követett-e el Argentína második számú politikai vezetője, Amado Boudou alelnök.

Korábban ellenzéki képviselők azzal vádolták meg Boudout, hogy gazdasági miniszterként (2009-2011) közbenjárt a Szövetségi Állami Jövedelmi Hivatalnál (Administración Federal de Ingresos Públicos) annak érdekében, hogy a Ciccone Calcográfica SA pénznyomda elkerülje a csődöt azáltal, hogy a The Old Found befektetési alap felvásárolja azt. Sőt, a vádak szerint korábban Boudou bízta meg Ciccone Nyomdát az állami bankjegy- és kötvénynyomtatással, s egyes tanúvallomások szerint az akkor tárcavezető Boudou személyesen is kötődött a céghez.

Az ügyészség még 2012 áprilisban kezdeményezett nyomozást Amado Boudou ellen törvénytelen meggazdagodás gyanújával. Az alelnök már akkor tagadta a vádakat, és az egész ügyet az ellenzék kampányának nevezte, amely a kormány meggyengítésére irányul. Azonban erősítette az irányában felvetődött kételyeket az, hogy néhány hónappal később az argentin elnök, Cristina Fernandez de Kirchner javaslatára a törvényhozás államosította a Compańía de Valores Sudamericana (CVS) bankjegynyomdát, amely a Ciccone utódvállalata.

Idén májusban a fellebviteli bíróság azonban már gyanúsítottként hallgatta meg az alelnököt, amely az egész argentin kormányra rossz fényt vet, azonban Kirchner továbbra sem kérte Boudou lemondását.

Solti Ágnes

Friss hírek