Thaiföldi puccs – Feloszlatták a szenátust

A thaiföldi puccsista katonai vezetők szombaton bejelentették, hogy feloszlatták az ország szenátusát, és kezükbe veszik a teljes törvényhozói hatalmat.

Ezzel gyakorlatilag az utolsó demokratikus intézményt is felszámolta a néhány nappal ezelőtt vértelen puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka, aki az államcsíny után rögtön felfüggesztette az alkotmányt és feloszlatta a parlament alsóházát, de akkor még a helyén hagyta a szenátust. Miután azonban a Nivatthamrong Bunszongphaiszan vezette ügyvivő kormányt megfosztották hatalmától, és pénteken Csan-ocsa magához vonta a miniszterelnöki jogköröket, nem okozott különösebb meglepetést a szenátus „szétkergetése”. 

Közvetlenül a puccs után a felsőház megtartását megfigyelők azzal magyarázták, hogy a katonák abban reménykedtek: a szenátus – mint a demokratikus rendszer megmaradt intézménye – utólag jóváhagyja majd döntéseiket. Szombaton mégis úgy döntöttek, hogy ezt a testületet is feloszlatják, de nem indokolták meg, miért. Hírügynökségek szerint meg akarják előzni, hogy egyes magas rangú politikusok a szenátusi emelvényről esetleg dacoljanak a katonai kormányzattal. 

A hadsereg a csütörtöki hatalomátvételt egyébként azzal indokolta, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak. Csakhogy csütörtök óta további tüntetések zajlanak Bangkokban. A rendkívüli állapot értelmében tilos ötfős vagy annál nagyobb létszámú utcai megmozdulásokat tartani, pénteken mégis több százan, köztük diákok, gyűltek össze Bangkok egyik központi üzleti negyedében, hogy tiltakozzanak a puccs ellen. Súlyosabb zavargásokról nem érkezett jelentés. Szombaton is összegyűltek a tiltakozók a fővárosban, farkasszemet néztek a pajzsokkal felszerelt rohamrendőrökkel, egyes helyen kisebb-nagyobb dulakodás is volt. 

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy többeket őrizetbe vettek, „legalább száz ember katonai felügyelet alatt áll”. Hozzáfűzte: az őrizetbe vettekkel jól bánnak, a katonai vezetés arra törekszik, hogy megnyugtassa a kedélyeket.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »