A horvát kormányfő menesztette pénzügyminiszterét

Ha nem is teljesen váratlanul, de mégis meglepő időpontban távozik a kormányból a horvát pénzügyminiszter. Horvátországban a közvélemény számára aligha lehetett titok, hogy a most menesztett Slavko Linić hónapok óta közelharcot vívott a délszláv kormányfővel, s ebben a csatában Zágráb kifejezetten rossz gazdasági mutatói sem erősítették a pénzügyi tárca eddigi vezetőjét. Linić most mégis egy vitatott földügylet miatt kénytelen hátrahagyni miniszteri bársonyszékét, méghozzá az EP-választások kampányidőszakának kellős közepén.

Miután az elmúlt hónapokban több alkalommal is a most távozó pénzügyminiszter, valamint a horvát kormányfő közötti mind komolyabb ellentétektől volt hangos a délszláv sajtó, tulajdonképpen aligha nevezhető váratlan húzásnak Slavko Linić kormányból történő elmozdítása, bár annak konkrét időpontja sokak számára mégis meglepetés lehetett.

Zoran Milanović, horvát miniszterelnök ugyanis már hónapokkal korábban is számos, a sajtóban is megjelent politikai csatát volt kénytelen megvívni pénzügyminiszterével, akit sem akkor, sem pedig a rosszabbnál rosszabb gazdasági és pénzügyi mutatók érkezésekor nem távolított el koalíciós kormányából.

A horvát médiumok többsége állítja, egy a vádak szerint az államnak 27 millió kunás (3,5 millió euró) kárt okozó földügylet jelentette Linić számára a végállomást, a fent említett indokok, illetve az Európai Parlament vonatkozásában aktuális kampányidőszak mégis kérdésessé teszik a most már csak volt pénzügyminiszter eltávolításának időzítését.

A kérdőjelek létét csak tovább erősíti az a tény, hogy a hírek szerint Linić utódja nem más, mint eddigi helyettese, azaz Boris Lalovac lesz, aki eddigi beosztásából kiindulva aligha képviselhet majd jelentősen új irányvonalat a horvát pénzügyi tárca élén.

A kormányfő szerint már nem volt bizalom

Zoran Milanović, horvát kormányfő Linić távozása kapcsán elmondta; bizonyos okoknál fogva a tárcavezető már nem élvezte a bizalmát, s ő maga már nem látta lehetőségét a további együttműködésnek.

Slavko Linić ezzel együtt – ahogy a horvát lapok írták – bezárkózott, hiszen szűkszavú nyilatkozatában csupán magát a földügyletet védte meg – mondván az munkahelyeket mentett meg -, míg a kormányfő kritizálásától egyelőre elzárkózott. A távozni kényszerülő tárcavezető annyit – sokat sejtetően – mégis elmondott; nem kíván pártjának komoly károkat okozni, így kettejük viszonyáról csak az EP-választások után fog beszámolni.

Többen is megvédték a távozó minisztert

Az ország kifejezetten rossz gazdasági és pénzügyi mutatói ellenére kormányközeli körökben többen is kiálltak a posztjáról távozni kényszerülő miniszter mellett. A balközép kormánykoalíció egyik, ha nem legerősebb bástyájának számító Rijeka polgármestere mély csalódottságának adott hangot, egyúttal pedig azt is világossá tette: számára kérdésessé vált a Szociáldemokrata Párt (SDP) stabilitása Linić kormányból való távozása után.

„Szégyellem magam. Ez a vég kezdete. Köszönjük neked Slavko!” – így folytatta Ivana Grljak, a kormány korábbi szóvivője, aki szerint most sarat dobtak arra a miniszterre, aki az egyik legjobb és legtöbbet dolgozó tagja volt a horvát kabinetnek. A most mellette kiállók szerint egyébként Slavko Linić „legnagyobb hibája” az volt, hogy a kormányzat többi tagjával ellentétben ő a nyilvánosság előtt sem tagadta országa rossz gazdasági helyzetét.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek