Alkotmányszegéssel vádolják az államfőt

Alkotmányszegéssel vádolja a miniszterelnök az államfőt, amiért nyíltan kampányol a Népi Mozgalom Pártnak (PMP). Victor Ponta vasárnap este az egyik hírtelevízióban közölte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) várhatóan az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A kormányfő szerint ugyanis Traian Băsescu „visszaeső” alkotmányszegő. „Sajnálatos, hogy ilyen szánalmas módon fejezi be a mandátumát” – jelentette ki Victor Ponta, ám arra nem tett utalást, hogy pártja ismét az államfő felfüggesztésével próbálkozna.

A miniszterelnök azokat a fényképeket kommentálta, amelyeket Elena Udrea, a PMP vezető politikusa posztolt a hét végén a Facebook-oldalára. A fotókon Traian Băsescu a párt kampánypólójában pózol a tengerparton.

Az államfő azonban nem érzi úgy, hogy alkotmányt szegett volna. Vasárnap este a B1Tv-ben kijelentette: az alaptörvény csak azt tiltja meg, hogy párttag legyen, azt nem, hogy szavazzon. „Úgy öltözöm, ahogy akarok, a PMP-re fogok szavazni az EP-választásokon” – fogalmazott Traian Băsescu.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek