Májusban kell elhárítani az újabb gázválságot

Május végéig biztosan nem zárja el a Gazprom a gázcsapokat – ezt ígérte meg az orosz energiaügyi miniszter ukrán kollégájának és Günther Oettinger uniós biztosnak a háromoldalú energiatárgyalások első, varsói fordulóján. Ezt az ígéretet azonban Moszkva több fizetési feltételhez is kötötte – derült ki az orosz miniszter szavaiból.

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa bírja az orosz energiaügyi miniszter ígéretét arra vonatkozóan, hogy Oroszország május végéig, a pénteken kezdődött többfordulós háromoldalú egyeztetések idejére semmiképpen sem szakítja meg a földgáz-szállítást Ukrajnába és az Európai Unióba. Oettinger ezt az egy újabb gázválság megelőzését célzó EU-orosz-ukrán tárgyalásokat követően nyilatkozta Varsóban a sajtónak.

Alekszandr Novak, orosz energiaügyi miniszter ugyanakkor több fizetési határidő teljesítésétől is függővé tette az ukrán gázszállítások folytatását. Sajtóértekezletén közölte, hogy május 16-án május 31-i fizetési határidővel számlát bocsátanak ki a Naftogaz számára, a júniusban leszállítandó mennyiség előzetes kifizetése érdekében. Az orosz érvelés szerint az előzetes fizetésre való áttérés teljesen összhangban van a 2009-es gázszállítási megállapodással, arra az esetre, ha Ukrajna jelentős fizetési hátralékot halmozna fel. Novak azt is közölte, hogy Ukrajna most már 3,5 milliárd dollárral tartozik a gázszállításokért a Gazpromnak.

A varsói megbeszélés annak a levélváltásnak az eredménye, ami az orosz elnök és az EU között zajlott le néhány hete. Vlagyimir Putyin előbb a Gazprommal üzleti kapcsolatban álló 18 uniós tagállam vezetőjének írt levelében figyelmeztetett rá, hogy amennyiben az ukrán fél nem fizeti ki az Oroszországgal szemben fennálló adósságát, Moszkva a jövőben egy hónappal előre kéri majd a fizetést, és ha ezt Kijev nem teljesíti, elzárhatja a gázcsapot.

A levélre az EU nevében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt Vlagyimir Putyinnak, lényegében elfogadva a párbeszéd megkezdésére vonatkozó javaslatot. Az első találkozóra – amely Oettinger mellett Jurij Prodan ukrán energetikai minisztert és orosz kollégáját, Alekszandr Novakot, továbbá az ukrán Naftogaz és a Gazprom képviselőit ültette asztalhoz – pénteken Varsóban került sor.

Oettinger a találkozót követően közölte, hogy a megbeszélés az első lehetőséget teremtette az érvek kicserélésére és a rövid, illetve közép- és hosszú távú problémák megoldására. „Mindannyian felnőttek vagyunk, ezért az általános politikai helyzettől függetlenül a lényegi, gázszállítással összefüggő kérdésekre összpontosítottunk” – közölte az EU energiaügyi biztosa.

Günther Oettinger bejelentette, hogy a pénteki találkozót május közepén és végén két további ülés követi majd, amelyeken megpróbálják tisztázni a legfontosabb nyitott kérdéseket annak érdekében, hogy júniusban és júliusban a vita megoldását célzó érdemi lépésekre is sor kerülhessen.

A biztos ilyen kérdésnek nevezte a Naftogaz stabilizálását, az ukrán gáztárolási kapacitások készenlétbe helyezését a fűtési szezon előtt, az Ukrajna által fizetendő gázárról szóló vita tisztázását és hosszabb távon az ukrán tranzitrendszer modernizálását.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter rövid sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Ukrajna megbízható partner lesz, és maradéktalanul teljesíteni fogja a tranzitszerződés alapján fennálló kötelezettségeit (vagyis nem téríti el az EU felé tartó gázt, ha úgy hozza a helyzet).

Prodan azt is bejelentette, hogy Kijev egy stockholmi döntőbírósághoz fordul az orosz-ukrán gázszállítási szerződésekben rögzített árrendelkezések és azok alkalmazása miatt. Világossá tette, hogy hazája nem hajlandó fizetni a Gazprom által szerinte alkalmazott diszkriminatív árszabás alapján a földgázért, kész viszont korrekt fizetési feltételek mellett kiegyenlíteni a számlát. Kijev továbbra is az áprilisig érvényes ezer köbméterenkénti 286 dolláros árat tekinti mérvadónak, míg a Gazprom április 1-től majdnem 80 százalékkal többet számol fel Kijevnek a földgázért. Ez körülbelül 25 százalékkal meghaladja azt az árat, amiért az oroszok átlagosan Európának szállítanak.

Alekszandr Novak azt is felvetette, hogy az orosz fél szerint Kijevnek az IMF-től a következő napokban érkező első, 3,2 milliárd dolláros hitel egy részét a Gazprommal szemben fennálló adósságának törlesztésére kellene fordítania. Az ukrán fél ugyanakkor szerinte a találkozón ettől elzárkózott.

Az Ukrajna számára az EU-ból (Szlovákiából, Magyarországról és Lengyelországból) visszaforgatott földgázzal kapcsolatos vitát jogi kérdésnek nevezte, de hozzátette, hogy ez nem volt része a mostani megbeszéléseknek.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »