Szoros verseny várható a következő választáson

A demokraták támogatottsága ugyan egy százalékponttal magasabb az amerikai választók körében, mint a republikánusoké, ám ez vészjósló jel a számukra, mert a 2010 novemberében megtartott „félidős” választásokon elszenvedett súlyos vereséget megelőzően öt ponttal vezettek – derült a The Washington Post című napilap és az ABC televízió közös közvélemény-kutatásából.

A Republikánus Párt 2010-ben hódította el a képviselőházat a demokratáktól. Az előrejelzések nem zárják ki, hogy a novemberben megtartandó „félidős” kongresszusi választások eredményeképpen a ma még demokrata többségű szenátus is hasonló sorsra jusson. Ebben az esetben Barack Obamának az elnöksége utolsó két évét politikai értelemben szinte tehetetlenül, az amerikai politikai zsargon szerint „béna kacsa”-állapotban kellene letöltenie.

A demokraták a lehetséges választók körében 45-44 százalék arányban vezetnek, a biztos szavazók körében viszont 44-49 százalékos arányban vesztésre állnak. A pártok hivatalos támogatói táborához nem tartozó, független szavazók között a republikánusok 23 százalékponttal, 55-32 százalék arányban vezetnek.

A válaszadók 53 százaléka gondolta helyesnek, hogy Obama a republikánusok szigorú ellenőrzése alá kerüljön és csak 39 százalék vélekedett úgy, hogy a szövetségi kongresszus mindkét házának a demokraták kezén kellene lenni az elnök programjának elősegítése érdekében. Ezek nagyjából megfelelnek a 2010-ben mért értékeknek, vagyis az amerikai választókat nem győzte meg a kormány érvelése, miszerint véget kellene vetni a washingtoni politikai patthelyzetnek, amely abból adódik, hogy a szenátus a demokraták, a képviselőház pedig a republikánusok kezén van.

Az amerikaiak többségét változatlanul a gazdaság helyzete aggasztja. Csak 28 százalékuk véli úgy, hogy az állapotok javulnak, eközben 36 százalék inkább rosszabbodást, 35 százalék pedig stagnálást érez. Barack Obama támogatottsága mindössze 41 százalékos, ami a legalacsonyabb népszerűségi szint az eddigi elnöksége alatt. Az elnök gazdasági tevékenységét 42, az egészségügyi reform bevezetését 37, az ukrán válság kezelését pedig csak 34 százalék tartja jónak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »