Nekimentek az államfőnek

Éles támadást intézett a jobboldali Traian Băsescu román államfő ellen Titus Corlăţean, a bukaresti kormány szociáldemokrata külügyminisztere, amiért az államelnök a néppártiak oldalán avatkozott be az európai parlamenti (EP) választási kampányba pénteken.

A külügyminiszter hamisnak nevezte Băsescu azon állítását, hogy a Moldovai Köztársaság és az Európai Unió társulási egyezményéhez “nehezen” lehetett megszerezni az EP szocialista frakciójának támogatását, és “szégyentelen ködösítésnek” minősítette azt a támadást, amelyet az elnök intézett a szocialisták által EB-elnöknek jelölt Martin Schulz ellen.

„Nincs benne semmi tisztelet a valósággal szemben, és bármikor kész besározni nyugati partnereit egyéni érdekei kedvéért” – fogalmazott pénteki közleményében a külügyminiszter, aki szerint Băsescu részrehajló magatartása Románia külkapcsolatait sodorja veszélybe. Corlăţean úgy vélekedett: az államfő megsérti az alkotmány által megkövetelt politikai semlegességet és „szovjet komisszár” módjára próbálja nézeteit a választókra erőltetni.Băsescu korábban az EP-választás tétjére figyelmeztetett, és rámutatott, egyebek mellett a május 25-i voksolás eredményén múlik, hogy néppárti vagy szocialista elnöke lesz-e az EB-nek. A néppárti Băsescu bírálta Martin Schulz Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.

„Schulz úr számára a Krím elcsatolása kész helyzet: ez van, maradjunk nyugton. Valószínűleg hasonlóan viszonyulna ahhoz is, ha a helyzet tovább rosszabbodna, Románia kárára” – jelentette ki Băsescu az EP elnökének egy márciusi állásfoglalására utalva az EP választási kampány kezdete alkalmából tartott pénteki sajtóértekezletén.

Romániát az alkotmány szerint az államfő képviseli a nemzetközi kapcsolatokban, így a külpolitika irányításában is döntő szerepe van. A jobboldali Traian Băsescu államfő és szociáldemokrata Ponta-kabinet között azonban éles politikai csatározás zajlik, ezért a külpolitika terén is hangsúlyeltolódások figyelhetők meg annak függvényében, hogy az államfő, vagy a külügyminiszter szólal-e meg egy ügyben.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »