28 éve robbant fel a csernobili atomreaktor

Pontosan 28 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án robbant fel az Ukrajna északi részén, Kijevtől mindössze 120 km-re fekvő Csernobili atomreaktor, ezzel előidézve a világ legnagyobb nukleáris katasztrófáját.

A Kitekintő újságírói három évvel ezelőtt, a 25 éves csernobili évforduló alkalmából kiutaztak a csernobili zónába, és cikksorozatot készítettek a hírhedt atombalesetről, a baleset következményeiről és a radioaktívan szennyezett terület életéről. 

A cikksorozat mellett a Kitekinto.hu és az Azimuth Film együttműködésével egy dokumentumfilm is készült, amely Bendarzsevszkij Anton és Maczelka Márk alkotása. A film a maga teljességében igyekszik bemutatni a csernobili problematikát: a balesettől kezdve a likvidáláson és a katasztrófa következményeinek a felszámolásán át, az atomerőmű sorsa is kibontakozik előttünk, amely egészen 2000-ig működött még. Emellett bemutatjuk a csernobili zónát és az elhagyatott szellemvárost, Pripjatyot is napjainkban, illetve a Pripjaty helyett felépült új atomváros, Szlavutics élete is feltűnik.

A „Csernobil öröksége: a Zóna” című filmet Budapest mellett 16 magyarországi városban tűzték moziműsorra, majd levetítették a nagyobb hazai televíziós csatornákon és számos nemzetközi fesztiválon is részt vett. A dokumentumfilm össznézettsége elérte a 2 milliót.

A csernobili atombaleset évfordulója alkalmából a Kitekinto.hu publikussá teszi a filmet. Bízunk benne, hogy azok tetszését is elnyeri a film, akik eddig még nem látták!

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »