Visszaállhat a rend az Öbölben

Úgy tűnik, pontot tettek a hónapok óta húzódó krízisre az Öböl államai, hiszen csütörtökön egyezségre jutottak a külügyminiszterek. Egy bahreini napilap szerint Katar eleget tesz a kéréseknek, megregulázza a Jazeerát, korlátolja Yuszuf al-Qaradavit, és deportálja a Muszlim Testvérekkel összefüggésbe hozható embereket. Azt azonban nem tudni, hogy az eddigi álláspont, amely szerint Doha nem fog meghajolni a másik három Öböl-ország igényei előtt, valamint a kérdés elvi oldalának hangsúlyozása ellenére miért változott meg az ország véleménye a kérdésben.

Csütörtökön Rijádban találkoztak az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) hat tagországának, Kuvait, Szaúd-Arábia, az Emírségek, Omán, Bahrein és Katar külügyminiszterei, hogy megvitassák a Doha, valamint Rijád, Manama és Abu Dhabi között hónapok óta húzódó konfliktust. A kérdés megoldását sokan az Arab Liga márciusi kétnapos kuvaiti csúcstalálkozójától várták, ott azonban erre nem került sor, hiszen az öt érintett államfő közül három nem vett részt a találkozón. 

A három szóban forgó ország múlt hónapban hívta vissza nagyköveteit Dohából, mivel Katar szerintük nem tartotta be azt a novemberi megállapodást, amely kimondta, hogy nem támogatnak semmilyen olyan egyént vagy csoportot, ami vagy aki fenyegetést jelenthet a GCC stabilitására és biztonságára. A támogatásba nem csak a közvetlen biztonsági tevékenységet, hanem a politikai befolyást és az ellenséges média támogatását is beleértették. Az egyezmény továbbá kimondta, hogy a GCC államoknak el kell határolódniuk a Muszlim Testvérektől és tevékenységétől az egész arab világban; korlátozniuk kell az egyiptomi imám, Juszuf al-Qaradavi adásait; valamint szigorúan korlátozniuk kell iráni szövetkezetek GCC államaiban történő mozgását. 

Szaúd-Arábia március elején terrorszervezetté nyilvánította a Muszlim Testvéreket, és börtönbüntetést ígért mindenkinek, aki kapcsolatba hozható velük. Az Öböl-államok egyik legfőbb félelme, hogy a Testvérek helyi mozgalmai aláássák autoritásukat. A három állam szerint Katar aktívan támogatja a Muszlim Testvéreket, ezáltal pedig a terrorizmust.

A mintegy két órán át tartó csütörtöki rendkívüli találkozón a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a GCC tagállamainak politikái nem áshatják alá a szervezet és a többi tagország érdekeit, biztonságát és stabilitását, valamint nem befolyásolhatják egy másik tagállam szuverenitását. A GCC által kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a miniszterek a novemberi egyezmény végrehajtási mechanizmusában is megegyeztek. 

Az al-Ajjám bahreini napilap szerint Katar bejelentette, hogy deportálni fogja a Muszlim Testvérek tizenöt feltételezett tagját, köztük két szaúdi és öt emírségekbeli állampolgárt, akik jelenleg az országban tartózkodnak. A katari székhelyű Jazeera a továbbiakban kevésbé agresszív tudósításokat közölne a GCC országairól és Egyiptomról, valamint várhatóan kerülni fogja a „katonai puccs” kifejezést a volt egyiptomi elnök, Mohamed Murszi megbuktatására. Juszuf al-Qaradavi számára nem engednék, hogy katari vagy Katar által finanszírozott médiumban megjelenjen, valamint az egyiptomi imám Tunéziába, Törökországba vagy Szudánba költözne az Öböl-államból.

Qaradavi ugyanakkor a Sharq napilapnak adott vasárnapi interjújában tagadta, hogy elhagyná Katart. Az imám állítása szerint jó kapcsolatot ápolt több katari vezetővel, köztük a jelenlegi és az előző emírrel is, és soha senki sem kérdőjelezte meg, hogy mit és miért mondott. „A kifejtett nézeteim kizárólag a saját vélményemet tükrözik, nem a hivatalos katari álláspontot”, mondta Qaradavi. „Katar része vagyok. Harmincöt éves koromban jöttem ide, ma pedig nyolcvannyolc vagyok. Katarban maradok és itt is leszek eltemetve, hacsak Isten másként nem rendeli. Szeretem Katart, és Katar is szeret engem. A társadalom minden tagját szeretem, és ők, köztük a gyermekek is, viszonozzák ezt a szeretetet.”

Az ománi külügyi államtitkár azt nyilatkozta a londoni székhelyű szaúdi al-Hajját napilapnak, hogy a GCC államai közti szakadás véget ért, és már a múlté. A vitát saját köreikben megoldották, anélkül, hogy bármilyen külső beavatkozást megengedtek volna. 

A szaúdi külügyminiszter, Szaúd al-Fejszál herceg kedden azt nyilatkozta, hogy a GCC országai szabadon dönthetnek politikáik megválasztásáról addig, amíg az nem károsítja a regionális csoportosulás már tagjainak érdekeit. „Mindaddig, amíg ezek az országok tiszteletben tartják ezt az elvet, nem lesz probléma a GCC országai között.”

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »