Jobbközép előny öt héttel az EP-választások előtt

Egy tucat mandátummal vezet az európai jobbközép pártcsalád a balközéppel szemben másfél hónappal az európai választások előtt a PollWatch2014 legújabb, április 16-án közzétett felmérése szerint. A közvéleménykutatók mégis 25 százalékos esélyt adnak a szocialisták győzelmének.

Ha most lennének az európai választások, a jelenlegi EP-ben is legnépesebb frakcióval rendelkező jobbközép Európai Néppárt 222 helyet szerezne az új parlamentben, miközben a balközép szocialista és demokrata frakciónak be kellene érnie 209 mandátummal. Ezt a felmérési eredményt tette közzé szerdán (április 16-án) a PollWatch2014 közvéleménykutató intézet, amely az év eleje óta rendszeresen szondáztatja az európai választókat.

A legfrissebb felmérés megerősíteni látszik egy fordulatot, ami körülbelül két hónappal ezelőtt kezdődött. Addig ugyanis a közvéleménykutatások a középbal előnyét mutatták: az első, február 19-én publikált felmérés szerint az Európai Néppárt akkor 200 képviselői mandátumot szerzett volna a következő EP-ben a szociáldemokraták 217 helyével szemben.

A PollWatch2014 több egyszerre több tényezővel magyarázza ezt az átrendeződési folyamatot. Először is az Európai Néppárthoz tartozó tagpártok támogatásának megerősödésével, aminek valószínű oka az ukrajnai válság nyomán fellépő bizonytalanság és romló biztonságérzet. De, Franciaországban is erősödött a jobbközép néhány más országhoz hasonlóan. Ezzel párhuzamosan Ausztriában, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Franciaországban és Görögországban is csökkent a szocialisták és demokraták támogatottsága.

A kutatók szerint ugyanakkor a hibahatár miatt eléggé kicsi a két csoport között különbség. A kutatók becslései szerint 25 százalékos a valószínűsége annak, hogy a szociáldemokrata frakció végül nagyobb lesz, mint a néppárti.

A politikai centrumot elfoglaló három nagy párt (az Európai Néppárt, az S&D és az európai liberálisok) következő EP-n belüli mandátumainak aránya a legfrissebb felmérés szerint a mostani 72 százalékról 65 százalékra csökkenne. A másik két baloldali csoportosulás, az európai zöldek és az Egyesült Baloldal együttesen 12 százalék körüli eredményre számíthat, míg két másik jobboldali pártcsoport (az európai konzervatívok és reformerek és az UKIP-ot is magába foglaló EFD) 10 százalékot szerezne, míg az egyik pártfrakcióhoz sem tartozó függetlenek (többségükben jobboldali radikálisok) éppen 13 százalék alatti szintet érnének el.

A felmérés eredményei azt sugallják a kutatóknak, hogy Marine Le Pen-nek és a holland Geert Wildersnek meglesz a szükséges számú képviselője és pártja ahhoz, hogy külön frakciót alapítsanak az új Európai Parlamentben. Ez az előrejelzés azon alapul, hogy öt másik párt, az osztrák FPÖ, a belga Vlaams Belang, az olasz Északi Liga, a szlovák SNS és a svéd SD korábban jelezte, hogy kész szövetségre lépni a francia Nemzeti Fronttal és Geert Wilders Szabadság Pártjával (PVV).

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek