Horvátország segítené Bosznia-Hercegovinát

Vesna Pusić, Horvátország külügyminisztere Szarajevóban járt, ahol egyértelműen olyan szellemben érvelt, amely szerint lehetetlen szétszakítani Bosznia-Hercegovinát. Egyúttal pedig azt is világossá tette; Zágráb mindent elkövet majd annak érdekében, hogy Horvátország mielőbb az uniós tagok sorában köszönthesse keleti szomszédját.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a krími eseményeken felbuzdulva a közelmúltban több alkalommal is erőteljesen célzott arra, hogy a jövőben Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta entitása is keresni fogja az elszakadás lehetőségét. Ennek fényében Vesna Pusić szarajevói látogatása során is adta magát a kérdés, hogy vajon Horvátország immár a NATO és az Európai Unió tagjaként miként is értékelné a délszláv térség újbóli átrendeződését.

A horvát diplomácia feje nem rejtette véka alá véleményét, ugyanis teljességgel irreálisnak nevezte a Republika Srpska elnökének gondolatmenetét. Mindehhez Vesna Pusić azt is hozzátette; Zágrábnak koránt sem áll érdekében, hogy Bosznia-Hercegovinában bizonytalanság és instabilitás legyen, hiszen ezek a tényezők idővel könnyedén átterjedhetnének akár Horvátországra is.

Éppen ezért – mint ahogy azt a horvát külügyminiszter is világossá tette – Zágráb sokkal inkább arra törekszik, hogy Szarajevó mielőbb megtalálja azt az utat, amely Bosznia-Hercegovinát az Európai Unió, azaz a reformok és a majdani tagság felé viszik. Mindehhez ráadásul Horvátország egészen újfajta megközelítési módot ajánl.

Horvátország ugyanis azt szeretné, hogy Bosznia-Hercegovina az eddigiektől eltérő módon közelíthessen az egyébként tőle csillagászati távlatokban lévő uniós tagság felé. Vesna Pusić szerint mindez nem jelentené azt, hogy Szarajevó esetében alacsonyabb lenne az Unió által elvárt szint. A külügyminiszter asszony szavai alapján sokkal inkább arról lenne szó, hogy nagyobb figyelmet fordítanának néhány a délszláv államot sújtó egyedi problémára, mindezt ráadásul úgy, hogy ezek időben nem hátráltatnák Bosznia-Hercegovina mielőbbi felzárkóztatását.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »