A maffia áldozatait gyászolta Olaszország

Olaszországban március 21-e immáron 19 éve a gyászról szól: ezen a napon emlékeznek meg országszerte a maffia áldozatairól.

Több mint kilencszázan haltak meg ártatlanul az elmúlt évtizedekben, köztük nyolcvan gyermek, akik rosszkor voltak rossz helyen. Egy olyan bűnözői csoport áldozatai lettek, amely ellen hiába próbálnak harcolni a hatóságok.

1996-tól kezdődően minden évben, március 21-én a tavasz első napján emlékeznek meg az olasz maffia áldozatairól az Appennini-félszigeten. Ezen a napon a hagyomány szerint több száz olasz településen olvassák fel azok neveit, akik a négy nagy olasz bűnözői csoport, a szicíliai Cosa Nostra, a Nápoly környéki Camorra, a calabriai ’ndrangheta vagy a pugliai Santa Coronita Unita áldozatául estek. Hozzávetőlegesen tizenötezer ember veszítette el így valamelyik hozzátartozóját.

Ők azok, akik minden évben összegyűlnek, hogy a természet újjászületésével együtt újraéledjen a remény és az igazságba, az igazságszolgáltatásba vetett hit. Az áldozatok emlékére tartott felvonulást idén azonban nem 21-én, hanem másnap, szombaton tartották meg, hogy azon minél többen részt tudjanak venni. Az idei helyszín Latina városa volt, amelynek utcáin több mint százezer fiatal és idős menetelt a maffia ellen.

A rendezvény szervezői, a Libera és az Avviso Pubblico elnevezésű szervezetek a kilencvenes évek közepén alakultak, miután a maffia több köztiszteletben álló személlyel is leszámolt – átlépve ezzel az olasz társadalom ingerküszöbét.

A maffia elleni harc legikonikusabb alakját, Giovanni Falcone szicíliai vizsgálóbírót és közvetlen munkatársát, Paolo Borsellino-t pár hónap különbséggel, 1992-ben gyilkolta meg a szicíliai Cosa Nostra. Két évvel később, március 19-én a don Peppe Diana-nak is nevezett Giuseppe Diana plébánossal és íróval végzett saját parókiáján a Camorra, személyében kiiktatva legfáradhatatlanabb ellenségét.

Habár a megemlékezést minden évben nagy sajtóérdeklődés kíséri, az idei az előzőeknél minden bizonnyal nagyobb volt. Most először ugyanis maga a pápa is részt vett a március 21-i eseményen. Ferenc pápa péntek este az emléknap alkalmából rendezett virrasztáson együtt imádkozott az áldozatok hozzátartozóival a VII. Szent Gergely pápa templomban. Az egyházfő bűnbánatra szólította fel a maffia tagjait: „bánjátok meg bűneiteket, hogy ne a pokolban végezzétek, mert ez vár rátok, ha folytatjátok ezt az utat!” – mondta, majd arra kérte a bűnözőket, hogy gondoljanak a szüleikre.

Ferenc pápa az érkezésekor üdvözlésképpen szorosan megölelte a Libera-t vezető don Luigi Ciotti atyát, és meleg kézfogással köszöntötte Pietro Grasso-t, a szenátus elnökét, volt maffiaellenes ügyészt is. A végső áldás előtt don Ciotti a pápára adta azt a stólát, amelyet don Peppe Diana viselt halálakor. Ebben áldotta meg az egyházfő az egybegyűlteket, jelképesen talán arra is utalva, hogy a fiatalon a maffia áldozatává esett plébános keresztjét ő maga viszi tovább.

A szombati megemlékezésen don Ciotti azt kérte a politika képviselőitől, hogy nyilvánítsák március 21-ét hivatalosan is a maffia ártatlan áldozatainak emléknapjává. Az eseményen az olasz igazságügyi miniszter, Andrea Orlando is felszólalt. Maria Rosaria Bindi, a parlamenti maffiaellenes bizottság elnöke pedig Ferenc pápa határozott felszólalásának fontosságát fejezte ki, hozzáfűzve, hogy „ha ezektől a napoktól csak egy emberrel is több veszi fel a harcot a maffiával szemben, akkor már fontos célt értünk el”.

A következő hetekben a Kitekintő cikksorozatban mutatja be az olasz maffia történetének legfontosabb állomásait.

Magyar Aletta

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »