Szerbiai választások: nagyot aratott a vajdasági magyar párt

A Szerb Haladó Párt rajt-cél győzelme után egyértelműen kijelenthető, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az előrehozott szerbiai parlamenti választások második nagy nyertese. Ezelőtt huszonkettő évvel volt hasonló eredménye magyar pártnak országos választáson. A kisebb vajdasági magyar pártok közül viszont egyiknek sem sikerült mandátumot szereznie.

Március 16-án, vasárnap voksoltak a szerbiai polgárok és döntöttek 250 képviselői mandátumról. Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) 157 mandátumot szerzett, a szocialisták koalíciója 45-öt, a Demokrata Párt 19-et, az Új Demokrata Párt vezette koalíció 18-at, a Vajdasági Magyar Szövetség 7-et, a Sandzaki Demokratikus Akciópárt hármat, a Demokratikus Tevékenység Pártja pedig egyet. A polgárok 19 lista közül választhattak, ezek közül hét kisebbségi lista volt.

Az előzetes találgatások tehát beteljesültek, a kormánykoalíció eddig is legerősebb tagja megerősítette pozícióját, mely 53,2 százalékos részvétel mellett valósult meg. Az előrehozott választásokkal eddigi munkájukra szerettek volna úgymond reakciót kérni és a további reformokra szabad utat nyerni, nyilván az egyeduralom gondolata is tálcán kínálta magát.

Pásztor István: Várakozáson felüli a párt választási eredménye

Pásztor, a VMSZ elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatón közölte párja nem mindennapi eredményét. A szavazók 2,2 százaléka tette le a legnagyobb vajdasági magyar párt mellett voksát, ezzel az eddigi öt helyett, hét embert küldhetnek a Szerb Képviselőházba.

Utoljára 22 évvel ezelőtt volt a vajdasági magyar politikának annyi mandátuma, mint amennyi most lesz – jelentette ki Pásztor. Hozzátette: akkor 100 ezerrel több vajdasági magyar élt Szerbiában. A várható eredmények versenyeznek azzal, amit a történelmi VMDK elért. Emlékeztetett arra is, hogy 1992-ben egy más választási rendszerben 9 mandátumot szerzett a magyar kisebbség. ’94-ben 4, 2002-ben 0, 2007-ben 3, 2008-ban 4 és 2012-ben 5 képviselőt küldhetett a párt a parlamentbe.

Meggyőződéssel állíthatjuk, hogy a mai nap egyik győztese a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági magyar közösség – hangsúlyozta Pásztor. Emellett biztosította a VMSZ szavazóit, hogy nem fognak csalódni a párt politikájában. Ugyanazt a politikát fogják folytatni, amit eddig képviseltek.

A párt elnöke akárcsak eddig, most is kiemelte, hogy a parlamenti többség részeseként kívánják megvalósítani elképzeléseiket, attól függetlenül, hogy a Szerb Haladó Párt aratott abszolút győzelmet. Az erre irányuló tárgyalásokat a következő néhány napban meg is kezdik. Az a célunk, hogy az általunk fontosnak tartott prioritások bekerüljenek a jövőbeli kormány programjába – emelte ki Pásztor István a VMSZ székházában megtartott sajtóértekezleten.

A kisebb vajdasági magyar pártok közül egyiknek sem sikerült mandátumot szereznie. Mandátum nélkül maradt: László Bálint vezette Magyar Remény Mozgalom, Rácz Szabó László-féle Magyar Polgári Szövetség, Szmieskó Zoltán vezette Magyar Egység Párt, de a Boris Tadic-féle Új Demokrata Párt (NDS) listáján induló, Csonka Áron vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is mandátum nélkül maradt.

Bábi Huanita

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »