Betiltották a Hamászt Egyiptomban

Törvényen kívülivé nyilvánították a Hamászt Egyiptomban, valamint elrendelték az összes egyiptomi irodájuk bezárását. A Hamász szóvivője szerint ez ellentmond Egyiptom szerepének Palesztina Izraellel szembeni ellenállásában. Egyiptomban a volt elnök, Mohamed Morszi megbuktatása óta folyik szisztematikus elnyomás a Muszlim Testvérek és a Hamász ellen.

Kedden az egyik egyiptomi bíróság törvényen kívülinek minősítette a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász összes tevékenységét Egyiptomban, közölte egy neve elhallgatását kérő bíró a Reuters hírügynökséggel. A szervezetet ahhoz az egyiptomi Muszlim Testvérekhez kötik, amelyet a hatóságok terrorista szervezetnek nyilvánítottak, és amelyet a Muszlim Testvérek egyik vezetője, Mohamed Murszi volt elnök megbuktatása óta szisztematikusan elnyomnak.

Murszi megbuktatása óta a hadsereg megsemmisítette az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő mintegy ezerkétszáz alagút többségét is, amelyek az izraeli blokád alatt álló területet látták el élelemmel, járművekkel és fegyverekkel.

A Hamász miatt egyiptomi ügyvédek egy csoportja ment bíróságra Murszi megbuktatása után, akik kérték a szervezet törvényen kívül helyezését és terrorista szervezetté való nyilvánítását.

Elnöksége során Murszi nyíltan támogatta a Hamászt, amelyet több szekuláris és liberális csoport is kritizált, hiszen szerintük ezzel Egyiptomot az elnök egy lopakodó iszlamista hatalomátvételnek tette ki. Murszi elnöklése alatt például Egyiptomban tartották a Hamász titkos belső választását is. A jelenlegi, hadsereg által támogatott kormányzat ezért a Hamászt a jelentős biztonsági kockázatot jelentő szervezetek közé sorolja. A bíróság egyúttal a Hamász egyiptomi irodáinak bezárását is elrendelte.

A palesztin szervezet természetesen elítélte a döntést. „Ez a döntés árt az Egyiptomról kialakult képnek, valamint a palesztin üggyel kapcsolatos szerepének is. A döntés ellentétben áll Palesztina Izraellel szembeni ellenállásával”, nyilatkozta Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője jelenleg is Kairóban él, a bírósági döntés alapján azonban várható a letartóztatása.

Mind a Muszlim Testvérek, mind pedig a Hamász tagadja a terrorizmussal kapcsolatos vádakat. A Muszlim Testvérek kijelentette, hogy továbbra is elkötelezettek a békés aktivizmus mellett. Murszi megbuktatása óta a hadsereg a szervezet több vezetőjét és több ezer aktivistáját letartóztatták Egyiptomban. Murszit pedig több váddal is bíróság elé állították, köztük tüntetők meggyilkolása, valamint a Hamásszal való együttműködés Egyiptomban történő terrortámadások végrehajtásának vádjával. A volt elnök mindent tagad, és puccsal vádolja a hadsereget.

Egyiptomi tisztviselők szerint évekbe telhet, mire teljesen „megtisztítják” Egyiptomot a Hamásztól. Erősebb együttműködésre törekednek az iszlamista szervezet legnagyobb palesztin riválisával, a Nyugat által is támogatott Fatahhal, valamint több Hamász-ellenes gázai szervezettel is. Januárban például Kairóban tartották a Tamarud (Ellenállás) nevű újonnan alakult Hamász-ellenes ifjúsági szervezet első konferenciáját.

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »