Max Baucus lesz az USA kínai nagykövete

Max Baucusra esett Obama választása, így a közel negyven évig montanai kormányzóként tevékenykedő nagy tapasztalatú politikus fogja képviselni az Egyesült Államokat Kínában. Alkalmasságát senki sem vonta kétségbe, a Szenátus ellenszavazat nélkül, 96-0 arányban hagyta jóvá kinevezesét.

Az Egyesült Államok kereskedelempolitikájában jártas Baucus a két állam viszonylatában kényes területnek számító katonai kérdésekben azonban nem számít szaktekintélynek. A demokrata politikus 35 évig volt Montana kormányzója. Az elkövetkező időszakban az amerikai külpolitika egyik legfontosabb pozícióját fogja betölteni. Baucus már decemberben jelezte, hogy nem fog újra indulni a választásokon, így Montana kormányzói székében az USA hadseregének volt dandártábornoka, John Walsh váltja – írja a Chicago Sun-Times

A Szenátus Pénzügyi Bizottságának elnökeként Baucus tevékenysége az adóügyektől kezdve az egészségügy kérdésköréig sok területre kiterjedt. Kivívta a republikánusok elismerését és – időnként – a demokraták ellenszenvét, mivel George W. Bush 2001-es adócsökkentési programját, aminek keretében két év alatt mintegy 150 milliárd dollárral csökkentették az adókat, támogatta.”Mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyire szenvedélyes és tapasztalt politikus. Kitűnő döntés volt Obama részéről Baucus kiválasztása” – mondta Harry Reid, volt nevadai kormányzó. Max Baucus kinevezésétől sokan az amerikai-kínai kapcsolatok javulását várják.

A frissen kinevezett nagykövet először 2001-ben kapta meg az elnöki széket a Szenátus Pénzügyi Bizottságában. Kína felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe a dohai világgazdasági csúcs után az elsők között üdvözölte 2002-ben, de később elítélte a kínai fél egyes lépéseit, többek között az amerikai marhahús importjának korlátozását.

„Büszkén vállalom a feladatot, mert amerikaiak millióit szolgálom majd munkámmal” – mondta szenátusi búcsúbeszédében a montanai politikus. A nagyköveti pozíciót illetően Baucus kifejtette, hogy tisztában van a rá váró feladat nehézségeivel és ugyan fő feladata a két ország közötti kereskedelem egyengetése lesz, várhatóan aktívan részt kell majd vennie a régió területi vitáinak rendezésében is. 

Lukáts Lőrinc

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »