„Egy tolvaj nem lehet miniszterelnök”

Tovább gyűrűzik a korrupciós botrány Törökországban. Tegnap egy olyan hangfelvétel bukkant elő, amin állítólag Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök arra utasítja saját fiát, hogy tüntessen el egy nagy halom készpénzt. Vajon ez lenne a török kormányfő őszödi beszéde? Ezen kívül főleg Ukrajnával foglalkozunk ma, napi összefoglalónkba pedig befért még egy cikk a bevándorlásról és a portugál nyelv helyzetéről és lehetőségeiről is.

A török főügyészi hivatal hivatalosan is vizsgálatot indított annak a hangfelvételnek az ügyében, ami tegnap került nyilvánosságra, és állítólag még tavaly decemberben, a török kormányt megrázó korrupciós botrány kirobbanásakor keletkezett. Erdogan természetesen azonnal cáfolta a felvételek valódiságát, árulásnak nevezve azt. „Ez egy álnok támadás Törökország miniszterelnöke ellen, és nem engedjük, hogy az elkövetők ezt is megússzák” – jelentette ki ma a parlamentben a kormányfő. Erdogan azt is nyilvánvalóvá tette, tudja, hogy valakik lehallgatják a beszélgetéseit, szerinte „ha ez így marad, akkor a családi élet sem lesz többé magánügy”.

Az ominózus felvételt még tegnap töltötték fel a YouTube-ra, és egy nap alatt 1,6 millióan nézték meg. A rögzített beszélgetésen állítólag Erdogan arra utasítja saját fiát, hogy nagyon gyorsan rejtsen el egy nagy halom készpénzt. Mint ismert, még tavaly decemberben számos kormánytagon és családjukon ütöttek rajta korrupciós vádakkal a rendőrség különleges egységei, és rengeteg készpénzt, valamint bankjegyszámoló gépet foglaltak le. Bár ez az akció több miniszter állásába is került, Erdogant akkor még nem érték el a botrány hullámai.

A miniszterelnök – ahogyan korábban is – az úgynevezett „párhuzamos államot” vádolja a mostani felvétel közzétételével és meghamisításával. Egyes török források szerint ráadásul a felvétel azért sem lehet valódi, mert a kérdéses időpontban Erdogan nem is Ankarában tartózkodott, ráadásul nyilvános beszédet tartott éppen.

Az ellenzék ettől függetlenül azonnali lemondásra szólította fel az Igazság és Fejlődés Pártjának színeiben kormányzó Erdogant. Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt vezetője máris kijelentette: a miniszterelnöknek vagy le kell mondania, vagy helikopteren kell elmenekülnie az országból (utalva ezzel a szintén hatalmas magánvagyont felhalmozó Viktor Janukovics ukrán elnökre). „Aki az államtól lop, nem ülhet abban a székben. Le kell mondania, mert egy tolvaj nem lehet miniszterelnök”, nyilatkozott Kilicdaroglu.

A piacok mindenesetre nem tolerálták a legújabb fordulatot a már eddig is rendkívül csavaros török korrupciós botrányban: a líra zuhanórepülésbe kezdett, míg a török államadósság hozama 38 százalékponttal emelkedett a mai kereskedésben.

Ezt kínálja Ukrajnának az EU

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Kijevbe utazott, ahol tárgyalásokat folytatott az ukrán politikai válság megoldása, valamit a gazdaság stabilitás visszanyerése érdekében nyújtandó uniós segítségről.

Múlt hét csütörtökön az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésének napirendjén az ukrán válság szerepelt, Ashton arra hívta fel a figyelmet, hogy folytatni kell a párbeszédet Ukrajna egységének és területi integritásának megőrzése érdekében.

Ukrajna ideiglenes vezetése ígéretet tett arra, hogy az országot visszavezeti az EU-integráció felé mutató útra. A Moszkva által támogatott elnök, Viktor Janukovics menesztését követően új választásokat írtak ki május 25-re, ugyanarra a napra, mint amikorra az Európai Parlamenti választások esnek. A jelenlegi ügyvivő államfő, Alekszandr Turcsinov vasárnap elmondta, hogy az új ukrán vezetés olyan alapokra kívánja helyezni kapcsolatát Oroszországgal, amelyben hangsúlyt kap Ukrajna nyugati (uniós irányba tartó) választásának lehetősége. Oroszország vasárnap a „romló kijevi helyzetre” tekintettel, konzultációs céllal visszahívta ukrajnai nagykövetét, Mihail Zurabovot.

Berlin nem bízik Timosenkóban

A cselszövő ha nem is halt meg, de elűzték, a rút viszály viszont még csak most kezdődik. Ukrajnának sürgősen óriási pénzügyi segítségre lesz szüksége, a Nyugatnak eljött a cselevés ideje, hogy végre proaktívan lépjen fel, bár Putyin még így is kijátszhatja a „gázkártyát”. Angela Merkel eközben felhívta Timosenko figyelmét arra, hogy mindent el kell követniük annak érdekében, hogy egyben tartsák az országot. Akárhogy is, Berlinben szkepticizmussal fogadták az egykori ukrán elnök asszony visszatérését.

„Üdvözöllek a szabadságban!”- köszöntötte Merkel Timosenkót telefonon szabadulása utáni napján. A meleg üdvözlést követően a vasárnapi hívás hangneme igen gyorsan stílust váltott, mikor Merkel kemény szavakkal igyekezett Timosenko tudtára adni, az igazi küzdelem még csak most kezdődik – derül ki német kormányzati körök értesüléseiből. A német kancellárasszony mindenekelőtt arra hívta fel a sokak gondolatában ellenzéki vezetőként újjászülető Timosenko figyelmét, hogy minél előbb menjenek el a keleti végekre, beszéljenek az emberekkel és tegyék rendbe a dolgokat.

EU-s állampolgárság olcsón eladó

Tavaly nagyot robbant a hír, miszerint Málta piacra dobta állampolgárságát, így csábítva gazdag befektetőket a szigetországba. A gyakorlat viszont koránt sem egyedi az unión belül. A mérleg másik oldalán ezzel ellentétben egyre ellenségesebb hangulat övezi a munkavállalási céllal érkező bevándorlókat, több ország is szigorítana migrációs politikáján. De vajon a bevándorlási hullám tényleges veszélyt jelent a szociális ellátórendszerekre, vagy szükséges az elöregedő társadalmak fenntartásához?

Vajon mi indokolja egyre több európai ország azon gyakorlatát, miszerint állampolgárságát piacra dobva csábítja területére a vagyonos külföldi befektetőket? Az egyre jobban begyűrűző gazdasági válságból, a súlyos tőkehiányból, magas munkanélküliségből való kilábalásra tett kétségbeesett kísérlet lenne ez az új trend? 

A portugál lenne a következő üzleti nyelv?

„A portugál nyelv gazdasági potenciálja” címmel, Diogo Feio portugál európai parlamenti képviselő védnökségével rendeztek négynapos rendezvénysorozatot, illetve kiállítást az Európai Parlament brüsszeli épületében, mely február 18. és 21. között várta az érdeklődőket.

A portugál nyelv és kultúra (a luzofónia) terjesztésére hivatott Camões Intézet (Instituto Camões) egy, a megnyitón jelenlévő képviselője remek alkalomnak találta az eseményt a portugál nyelv globális fontosságának hangsúlyozására. Camões, Magellán és Cristiano Ronaldo nyelve „egyike a négy, globálisan elterjedt európai nyelvnek” (az angol, a spanyol és a francia mellett), sőt, ezzel együtt a harmadik az európai nyelvek ranglistáján az anyanyelvi beszélők számát tekintve.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek