Montenegró a NATO-tagságra hajt

Montenegró politikai vezetésének továbbra is határozott szándéka, hogy a következő NATO-csúcsról meghívóval a zsebében térjen haza. A délszláv állam társadalmának eltökéltsége ezzel együtt továbbra sem egyértelmű, bár meggyőzésük minden jel szerint jó úton halad, hiszen az ország külügyminisztere állítja; az esetleges távolmaradókkal számolva már egy referendum kiírása sem gátolná meg Montenegrónak a szövetséghez történő csatlakozását.

Igaz, szavai alapján Montenegró külügyminisztere nem lenne híve egy az országa NATO-tagságáról döntő népszavazásnak, de Igor Lukšić szerint így is jól alakulnak a dolgok a délszláv államban. A külügyi tárcavezető elmondta; jelenleg a montenegrói lakosság 43 százaléka támogatja az ország atlanti integrációját, ami értékelése alapján – a távolmaradókkal számolva – gyakorlatilag mégis többséget eredményezne egy esetleges referendum során.

A semlegesség kérdésére kitérve Lukšić világossá tette; az önálló védelem, illetve utóbbi kiépítése szinte összehasonlíthatatlanul nagyobb összegeket emésztene fel, mint az ország NATO-hoz történő csatlakozása. Így ennek fényében szerinte értelmetlen lenne, ha a drágább utat választva Montenegró lemondana erről a gazdasági előnyről, egyúttal pedig arról, hogy a fennmaradó összegeket sokkal fontosabb területekre, így példának okáért az oktatásra, az egészségügyre, valamint az infrastruktúra fejlesztésére fordíthassák.

Igor Lukšić a délszláv sajtóban közölt értékeléséhez azt is hozzáfűzte; a világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként Montenegró jó eséllyel elkerülné a potenciális katonai konfliktusokat, illetve összetűzéseket, emellett – utalva a Belgráddal együtt töltött közös évekre – azt a nem éppen ideális állapotot is, amikor utóbbiak kapcsán mások dönthetnek Podgorica sorsa felől.

Ez utóbbi viszonylatában a fiatal, de korábban már a montenegrói kormányt is vezető politikus azt is kiemelte, hogy hazája a NATO-tagsággal koránt sem mondana le saját szuverenitásáról, hiszen a szövetségen belül konszenzusos a döntéshozatal, azaz a legkisebbek szava is annyit ér, mint a legjelentősebb katonai hatalmaké.

Közelebb hozná az uniós tagságot is

A külügyi tárcavezető – aki egy személyben az ország nyugati integrációs törekvéseiért is felel – számos egyéb előnnyel is kecsegtette az őt kérdező montenegrói újságírókat. Lukšić véleménye alapján ugyanis kétségtelen, hogy a NATO jelentette biztonságot értékelnék a délszláv országban befektetni szándékozó cégek. Ezen felül pedig az atlanti integráció közelebb hozhatná Podgorica uniós csatlakozását is. Igor Lukšić ugyanis kiemelte, hogy országa a NATO tagjaként számos olyan reformot volna kénytelen végrehajtani, méghozzá rövid időn belül, amelyeket később Brüsszel is elvárna, még az ország uniós csatlakozása előtt.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »