Janukovics verőlegényei

Most már nemcsak Ukrajnában, hanem azon kívül is hírnevet szereztek az ország rettegett különleges erői. Míg 2013 végén a tüntetők nagyrészt békés viszonyban voltak a rendőrökkel, mostanra halott fiatalokról, szétvert újságírókról, emberrablásokról jönnek a hírek. A rendőri brutalitások elkövetője nem más, mint a Berkut Ukrajna legkeményebb és Janukovicshoz hű különleges alakulata.

A múlt héten látványos képek járták be a nemzetközi sajtót miután Kijevben a kormányellenes tüntetések január 22-én átcsaptak utcai harcokba. Az égő autógumi-barikád egyik oldalán egy szedett-vedett társaság volt. Összeguberált szemétből építettek katapultot, majd melegítőben, munkavédelmi sisakban, és házi készítésű védőfelszerelésben botokat ragadva rontottak neki egy jól felszerelt hadseregnek. Az előbbiekről mai napig nem tudni pontosan, hogy kicsodák és mit akarnak, de a másik oldal könnyebben beazonosítható. Szinte mindenki látta már azt a videót, amin jól megtermett férfiak teljes védőfelszerelésben aláznak meg egy meztelenre vetkőztetett tüntetőt a kijevi télben. A kegyetlenséget elkövető rendőrök a Berkut (arany sas ukránul) kötelékébe tartoztak, a mai napig nem sikerült őket azonosítani. Az a belügyminisztériumi dolgozó, aki kiszivárogtatta a videót viszont már elhagyta az országot. Az eset jól mutatja, hogy miért a tüntetők egyik fő követelése a szervezet feloszlatása, és a rendőrség átvilágítása.

Jelen pillanatban ez az erősen centralizált szervezet Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter keze alatt összpontosul, aki volt rendőr, és nem mellesleg Janukovics feltétlen híve. Nemcsak emiatt áll a szervezet a mindenkori hatalom pártján. Ukrajnában a rendszerváltás óta sok minden megváltozott, azonban a rendőrséget elkerülték a reformok. A gyenge próbálkozásoknak Janukovics 2010-es hatalomra kerülése vetett véget. A környező poszt-szovjet országokban, Moldovában, Grúziában már megtörtént az átvilágítás. Az ukrán rendőri erők azonban érintetlenek maradtak. Ez az oka annak, hogy az ország rendőrsége végtelenül korrupt, legyen az helyi közlekedési rendőr, vagy magas beosztású rendőri vezető. Az ukrán rendőrség maffiaszerűségét jól mutatja az az eset, amikor rendőrök elraboltak egy 29 éves nőt, akit megvertek és megerőszakoltak, majd az egészet büntetlenül megúszták – áll a Foreign Policy riportjában. Emellett a Berkut egy jogi vákuumban működik, ugyanis nincs pontosan meghatározva a jogköre és senkinek sincs igazi rálátása működésére. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a parlament is ki van zárva az ellenőrzésből – derül ki a Deutsche Welle cikkéből.

Az ukrán tüntetéseknek még nem tudni mikor lesz vége, és azt sem, hogy az utóbbi napok tűzszünete után mikor kezdődnek újra a rendőri brutalitással tarkított összecsapások. Az azonban látszik, hogyha bármilyen komolyabb rendszerváltás lesz, vagy az ellenzék hatalomra kerül, a Berkut féle szervezetek komolyan akadályozni fogják a reformokat. Reformok pedig kellenek, hiszen hiába támogató az EU Ukrajnával kapcsolatban, azt a rendőrsége is mutatja, hogy az ország még messze van az európai normától.

A nyitókép Ivan Bandura munkája

Pál Benedek

Friss hírek