Előrehozott választásokra készül Szerbia

Kora tavasszal előrehozott választásokat tarthatnak Szerbiában, amelyek révén tovább erősödhet az így is meghatározó kormányzati pozíciót betöltő Szerb Haladó Párt (SNS) szerepe. Az időközi voksolás kiírását ennek szellemében maga Aleksandar Vučić javasolta, aki pártjának támogatásával aligha kétséges, hogy elfoglalhatja majd annak a miniszterelnöknek a bársonyszékét, akinek így is ő maga az elsőszámú helyettese. A szavazást március 16-ra időzíthetik, amikor Belgrádban amúgy is helyhatósági választásokat rendeznek.

A Szerb Haladó Párt (SNS) által már egyhangúan elfogadott időközi választások tovább erősíthetik a belgrádi kormány legitimitását, ugyanakkor a jelenlegi miniszterelnök leváltása mellett akár pártját is eltávolíthatják a hatalom közeléből. Az SNS alelnöke, Zorana Mihajlović ugyanakkor elárulta a délszláv sajtónak, hogy még nem dőlt el annak a kérdése, pártja szakít-e a jelenlegi kormányfőt adó Szerbiai Szocialista Párttal (SPS). Ezzel együtt a szerb politikai elemzők többsége úgy véli; a közvélemény-kutatások adatai szerint akár a voksok 45 százalékát is begyűjthető SNS-szel szemben a szocialisták, azaz az Ivica Dačić vezette SPS lehet az előrehozott választások egyik fő vesztese.

Ivica Dačić a fentiek ellenére nemrég úgy nyilatkozott, hogy a választás a legjobb megoldás, s ő kormányfőként tiszteletben tartja jelenlegi koalíciós partnerének erről szóló döntését. Egyben ígéretet tett arra, hogy nem fog szembehelyezkedni az SNS lépésével, amellyel a kormány valóban új, megerősített legitimitást kaphat. A Szerbiából érkező hírek szerint ráadásul Dačić kész lett volna voksolás nélkül is átadni helyettesének a kormányrudat, ám azt is kiemelte, hogy a jelenlegi belgrádi kabinet így is komoly eredményeket tudhat magáénak.

Aleksandar Vučić – aki az SNS elnökeként a miniszterelnöki pozíció legfőbb várományosa lett – ezzel együtt érthetően nem fogadta el Dačić fent vázolt megoldását, hiszen a jelenlegi népszerűségi mutatók alapján nem csupán a kormányfői pozíciót foglalhatná el, hanem pártjának is számos új parlamenti széket szállíthatna 2014. március 16-án. Vučić állítása szerint ráadásul a megerősített legitimitással felgyorsulhatnának azok a reformok, amelyekre a pártelnök szerint Szerbiának égető szüksége lenne.

Új szövetségek is születhetnek

A hírek szerint Boris Tadić, a Demokrata Párt (DS) tiszteletbeli elnöke olyannyira komolyan veszi az előrehozott választások szolgáltatta lehetőséget, hogy egy új ellenzéki blokk építésébe kezdett. Sajtóforrások szerint Szerbia előző elnöke már felvette a kapcsolatot a Liberális Demokrata Párt (LDP), a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) képviselőivel, de számítana a Dušan Petrović vezette Együtt Szerbiáért párt szerepvállalására is.

Ivica Dačić pártja (SPS) vélhetően az Egységes Szerbia (JS) és Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt (PUPS) oldalán venné fel a harcot, bár politikai elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy utóbbiak átpártolnának a Szerb Haladó Párt kötelékéhez.

A Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István vezetésével most is önállóan mérettetné meg magát, s a hírek szerint hasonlóan döntött Vojislav Koštunica Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) is.

A fent látható opciók megvalósulásához ugyanakkor mindenekelőtt az kell, hogy a belgrádi törvényhozás záros határidőn belül feloszlassa önmagát, majd pedig a szerb elnök kihirdesse az előrehozott választások időpontját. A Szerbiában hatályos jogszabályok értelmében ráadásul ez utóbbinak 2014. január 29-ig be kellene következnie mindahhoz, hogy a délszláv állam választópolgárai már március közepén a szavazóurnákhoz járulhassanak.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »