Átterjedt a tüntetés Kárpátaljára is

Kárpátalja megyei néptanács megalakítását tervezik szombaton Ungváron a kormányellenes tüntetők az ukrán ellenzéki pártok helyi politikusainak vezetésével, a tiltakozók ennek érdekében blokád alá vették a megyei állami közigazgatási hivatal épületét – foglalta össze az MTI tudósítója.

    Több mint ezren tüntettek pénteken Ungváron a polgármesteri hivatal épülete előtt Viktor Pogorelov polgármester lemondását követelve. A tiltakozók megpróbálták elfoglalni a székházat, ám az épületet védő rendőrök ezt megakadályozták. A tüntetők ezután a Kárpátalja megyei állami közigazgatás épületéhez vonultak, ahol a két hónapja tartó tiltakozás szervezői – ellenzéki politikai pártok helyi aktivistái – Olekszandr Ledida kormányzóval tárgyaltak. A tüntetők azt kérték a megye vezetőjétől, hogy bocsássa rendelkezésükre a megyei tanács (közgyűlés) tanácskozó termét az alternatív hatalmi szerv szerepét betölteni hivatott néptanács megalakítása céljából. Miután a kormányzó, akinek a lemondását – a többi nyugat-ukrajnai megyében folyó megmozdulásoktól eltérőn – a tüntetők nem követelték, ezt megtagadta, az ellenzéki aktivisták állandó blokádot hirdettek a hivatal épületének bejáratai elé. Egyúttal bejelentették, hogy szombaton a kárpátaljai járások küldötteinek részvételével néptanácsot hoznak létre, amely a regnáló hatalmat lesz hivatott felváltani.

    A megyei közigazgatási hivatal épületének előterét pajzsokkal és gumibotokkal felszerelt rohamrendőrökből álló kordon védi. Az intézmény dolgozóit még délben hazaküldték, és a munkatársak szombatra is kimenőt kaptak, jóllehet Ukrajnában munkanap lesz.

    Késő délután kisebb összetűzés volt a tiltakozók és a rendőrök között. Utóbbiak meg akarták akadályozni, hogy a tüntetők tüzeléshez használt fémhordót, tűzifát és autógumikat helyezzenek a hivatali épület elé.

Varga Béla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »