Pénzért vette meg a CIA a lengyel börtönt

A lengyel hírszerzés 15 millió dollárt kapott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) azért, hogy rendelkezésére bocsássa egyik kiképzési központját, amelyben az amerikaiak titokban az al-Kaida merényleteiben bűnrészességgel gyanúsított személyeket tartottak fogva – írta a The Washington Post. Leszek Miller, aki a kérdéses időszakban miniszterelnök volt, tagadta, hogy tudott volna az állítólagos titkos börtön létezéséről.

Azt a feltételezést, hogy a CIA Lengyelország és más európai országok területén titkos börtönöket üzemeltetett, 2005-ben vetette fel a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. Azóta a vádak visszatérően megjelentek a sajtóban. Nemzetközi jelentések – és most az amerikai lap cikke is – lengyelországi helyszínként a Mazuri-tavaknál fekvő Stare Kiejkuty település közelében fekvő hírszerzési kiképzőközpont elkülönített villáját nevezték meg. A lengyel hatóságok mindig határozottan visszautasították a vádakat, míg a lengyel határőrség adatai szerint 2002 decemberétől 2003 szeptemberéig a közeli Szymany katonai repülőtérre hét Gulfstream típusú repülőgépen 20 személyt szállítottak Afganisztánból, Dubajból és Marokkóból.

A lengyel ügyészség kivizsgálást kezdett az ügyben, a krakkói vádhatóság szóvivője lehetségesnek nevezte, hogy a szóban forgó újságcikk igazságot tartalmaz. „Elemezni fogjuk a Washington Post cikkét és felhasználjuk a folyamatban lévő vizsgálat során” – mondta.

Leszek Miller, az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnöke, aki 2001-2004 között volt lengyel miniszterelnök, az egyik lengyel kereskedelmi televízióban nyilatkozva nevetségesnek minősítette az amerikai lapjelentést. A PAP jelentése szerint azt mondta, olyan ez, mint egy „hollywoodi film”. Cáfolta, hogy miniszterelnökként tudnia kellett volna a hírszerzés minden akciójáról. Kijelentette: ha volt is valamilyen együttműködés, semmilyen börtönről nem lehetett szó, csak valamilyen más közös műveletről.

„A megjelent állítások szerint a CIA működtette ezeket a börtönöket és hajtotta végre a kínvallatásokat” – mondta Donald Tusk kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter elzárkózott a lapjelentés kommentálásától, és utalt arra, hogy a lengyel államügyészség vizsgálatot folytat az ügyben. Utóbbi közölte, hogy a Post publikációját csatolták a nyomozati anyaghoz.

Józef Pinior, a kormányzó Polgári Platform szenátora, volt európai parlamenti képviselő, aki tagja volt a titkos CIA-börtönök ügyében létrehozott EP-vizsgálóbizottságnak, ellenben teljes hitelt adott az amerikai lap információjának. Csak azt sajnálta, hogy ezt nem a lengyel igazságszolgáltatás derítette fel. „A kormánynak a lehető legsürgősebben közzé kell tennie a vizsgálat eredményeit, különben nevetség tárgyává válik az Európai Unióban. Mi oktatjuk ki Ukrajnát demokráciából, miközben pénzt fogadunk el kínzásért cserébe?” – kérdezte. 

Kitekintő / The Washington Post / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »