Panama-csatorna: problémás a bővítés

Leállhat az építési munkálatokkal a Panama-csatorna bővítését végző nemzetközi konzorcium, ha nem sikerül egyezségre jutniuk az üzemeltető Panama-csatorna Hatósággal (Autoridad del Canal de Panamá, ACP) – írta a panamai La Prensa. A spanyol, belga, olasz és panamai vállalatokból álló csoport 1,6 milliárd dollárt követel a hatóságtól. Ennyi többletköltség jelentkezett az építkezés során, melyet az ACP által szolgáltatott pontatlan információknak és előre nem látott eseményeknek tulajdonítanak. Január 20-áig adtak időt az ACP-nek, hogy eleget tegyen a követeléseiknek. A felek már leültek tárgyalni egymással kedden, de egyelőre még nem született kompromisszum.

Bonyodalmak a bővítés körül

Az idén 100 éve átadott Panama-csatorna bővítési munkálatai 2007-ben kezdődtek meg. Ennek egyik legjelentősebb része az új, nagyobb befogadóképességet lehetővé tevő zsilipek megépítése, melyre a Grupo Unidos por el Canal (GUPC) nevű nemzetközi konzorcium kapott megbízást.

A munkálatok elvégzését 3118 millió dolláros ajánlattal nyerte el. A konzorcium élén a spanyol Sacyr Vallehermoso áll, mellette a belga Jan De Nul, az olasz Impregilo és a panamai Constructora Urbana vállalatok vesznek részt benne.

Az építési munkálatok megkezdése óta több probléma merült fel. Eredetileg idén fejezték volna be a csatorna kiszélesítését, de a késedelmek miatt 2015-re halasztották. 2012-ben a GUPC közel 600 millió dolláros követeléssel lépett fel a többletköltségek miatt. A jelenlegi követelés további 850 millió dollár. Így összesen mintegy 1600 millió dollárra tart igényt a konzorcium, amely a munkálatok elnyerésekor tett ajánlatuk felét jelenti.

A konzorcium tavaly december 30-án levelet írt az APC-nek, melyben 21 napot adtak arra, hogy tegyenek eleget a követeléseiknek, különben leállnak az építkezéssel. A hatóság szerintük nem tartotta be a közöttük lévő megállapodásban foglalt kötelezettségeit, például elégtelen információkat szolgáltatott a munkálatok elvégzéséhez. A többletkiadásokért a megbízót tartják felelősnek. Azt kérte a négy vállalat, hogy méltányos és megfelelő módon, a panamai törvényekkel összhangban vitassák meg a projektet érintő pénzügyi problémákat. Az ACP elutasította a követeléseket. Nem hajlandó a szerződés keretein kívül átvállalni a költségeket, és elvárja a konzorciumtól, hogy tartsák tiszteletben a megállapodást.

A csatorna körüli vitában a kormányok próbáltak közvetíteni. Panamába utazott a spanyol közműfejlesztési miniszter, Ana Pastor, aki hétfőn megbeszéléseket folytatott az érintettekkel: a GUPC képviselőivel, a csatornát üzemeltető hatóság vezetőivel, és a panamai elnökkel, Ricardo Martinellivel. Sikerült elérni, hogy a felek hajlandóak legyenek tárgyalóasztalhoz ülni – számolt be az El País.

Még nincs egyezség

Kedden találkoztak a Panama-csatorna Hatóság és a konzorcium képviselői. Az APC 183 millió dollár előleget ajánlott, ezért cserébe azt kérte, hogy a vállalatok is járuljanak hozzá ehhez az összeghez 100 millióval, és vonják vissza a fenyegetésüket. Erre reagálva a konzorcium 400 milliós előleget kért, illetve vállalta a 100 milliós hozzájárulást. Szerdán az olasz Impregilo újabb ajánlattal állt elő, melyben már 1000 millió dollárt szeretnének az ACP-től. Jorge Quijano, az APC vezetője az El Paísnak adott interjúban közölte, hogy a konzorcium legutóbbi javaslata azt mutatja, hogy a cégek nem hajlandók tárgyalni, hanem nyomásgyakorlással és fenyegetőzéssel igyekeznek elérni a céljukat. Leszögezte, hogy a csatorna bővítése akkor is befejeződik 2015-ben, ha a GUPC kiszáll.

A Panama-csatorna stratégiai jelentőségű a tengeri közlekedés és a világkereskedelem szempontjából, így az ACP igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közösséget. Közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy azon dolgozik, hogy a konzorcium befejezze a projektet, és hogy a jelenlegi vita nem befolyásolja a csatorna működését. A bővítési munkálatok 72 százaléka van kész, az új zsilipek építésének a 65 százaléka valósult már meg. A korszerűsített, nagyobb befogadóképességű csatorna hozzájárul majd a panamai gazdaság fellendüléséhez, emiatt is fontos az országnak, hogy a munkálatok zavartalanul folytatódjanak tovább.

Metzger Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »