Négyéves választási eredményt semmisítettek meg

Csalás miatt az olasz közigazgatási bíróság pénteken érvénytelennek nyilvánította az északnyugat-olaszországi Piemonte tartományban 2010-ben tartott tartományi választások eredményét – írta az MTI tudósítója.

    Jogtalanul szerezte meg Piemonte tartományi elnöki székét a régiót négy éve vezető Roberto Cota,  az Északi Liga politikusa. A törvényt megszegve alakult meg a Piemontét 2014 óta vezető tartományi testület is – mondta ki a közigazgatási bíróság. 

    Az Olaszországban tartományi szinten működő jogintézmény (TAR) ítélete nem jogerős, de a gyakorlatban megkérdőjelezte Cota és a tartományi testület munkájának jogosságát. Piemontéban pénteken megbénult a tartományi hivatalok  tevékenysége. 

    Elemzők szerint a helyzetet előrehozott választás oldhatja meg. Az olasz hírportálok pénteki információi szerint Piemonte választói a májusi európai parlamenti választásokkal egy időben mennek az urnákhoz. 

    A bírósághoz a 2010-es választásokon vereséget szenvedett korábbi tartományi elnök Mercedes Bresso fordult a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa. Bresso kilencezer szavazattal kapott kevesebbet a tartományi elnöki széket megszerző Cotához képest.

    Mint a bíróságon kiderült, a Luca Cotát támogató és győzelmét biztosító párt választási listája nem létező személyekből állt. A pártot vezető Michele Giovinét ezért már korábban 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték. 

    Szégyennek nevezte a közigazgatási bíróság döntését Luca Cota, aki máris bejelentette, fellebbezni fog. Hozzátette: nincs a világon még egy ország, ahol négy év elteltével akarják megsemmisíteni a választási eredményeket.    

Sárközy Júlia

Friss hírek