12 ezer fős lehet a kaliforniai törvényhozás

A jelenlegi 120 fő helyett, 12 ezer főt választhatnának meg kalifornia lakosai a tagállami törvényhozásba, ha sikerrel jár egy állampolgári kezdeményezés.

Kalifornia államnak van a legrosszabb képviseleti aránya az egész Egyesült Államokban. A törvényhozók létszáma 1865 óta nem változott, így a ma már körülbelül 38 millió lakosra 40 szenátor és 80 képviselő jut, illetve a kaliforniai szenátorok választókerülete nagyobbá vált, mint a szövetségi kongresszusi képviselőké. Ezt elégelte meg John Cox republikánus kaliforniai ingatlan mogul, a Rescue California Educational Foundation elnöke, aki gyökeresen megreformálná a sacramento-i törvényhozást.

Cox javaslata összesen 12 ezer fősre bővítené a kaliforniai törvényhozók számát. Minden jelenlegi választókörzetben száz újat alakítanának ki, az új kerületekben megválasztott száz képviselő pedig maguk közül delegálna egyet, aki képviseli az érdekeiket és szavaz a sacramentói kongresszusban. A javaslat által egy szenátor a mostani egymillió helyett tízezer embert, egy képviselő a mostani fél millió helyett ötezer embert képviselhetne. Az elképzelés szerint a képviselőjelöltek ezáltal nem magasan fizetett politikusok, hanem olyan a szomszédban lakó „önkéntesek” lennének, akik mindennapi kapcsolatban vannak az emberekkel és így kampányra is kevesebbet kellene fordítaniuk. A javaslat becslése szerint évente 130 millió dollárt spórolhatna meg az állam a csökkentett képviselői bérek és törvényhozási kiadások révén. 

Úgy tűnhet, a kezdeményezés túlságosan helyivé tenné a képviselői rendszert, de vannak olyan tagállamok az Egyesült Államokban, ahol még a javaslatban szereplőnél is kevesebb embert reprezentálnak a képviselők. Az USA legnagyobb képviselőházával (400 fő) például New Hampshire állam rendelkezik, ahol nagyjából 3300 emberre jut egy képviselő. Ugyanakkor egy tagállami felsőházban sem reprezentálnak a szenátorok tízezer lakosnál kevesebbet.

A támogatók szerint ha a kezdeményezés sikerrel jár, akkor példaértékű és valódi képviseleti demokrácia valósulna meg Kaliforniában, ami véget vetne a megválaszthatóság és a pénz jelenlegi összefonódásának. A képviselők pedig jobban felelősségre vonhatóak lennének, hiszen „A képviselőjét keresi?” kérdésre a „A szomszéd házban megtalálja!” választ lehetne adni. Decemberben került jóváhagyásra, hogy a javaslat népszavazásra kerüléséhez aláírásokat gyűjtsenek. Ehhez legalább 807 615 aláírást kell összegyűjteni a regisztrált szavazók között 2014. május 19-ig. Cox bejelentette, hogy saját vagyonából félmillió dollárt fordít a javaslat népszerűsítésére és igyekeznek más szervezeteket és alapítványokat is megnyerni az ügynek.

Szakáli Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »