Bojkottálja a görög szélsőbal az elnökségi ceremóniát

Egyáltalán nem tart attól, hogy az Európa-ellenes erők a következő európai választásokon annyira megerősödnek majd, hogy az politikai instabilitáshoz vezet – jelentette ki szerdán Athénban az Európai Bizottság elnöke. A biztosi testület a soros elnökség kezdete alkalmából látogatott a görög fővárosba.

Az Európa-párti erők sikerére számít a május végi európai parlamenti választásokon José Manuel Barroso, aki attól sem tart, hogy a populista pártok jó szereplése politikai instabilitást idéz majd elő Európában.

„Meggyőződésem, hogy az Európa-párti politikai erők győzelmet fognak aratni” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a görög miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján, amit a biztosi testület és az athéni kormány találkozója után tartottak a görög fővárosban.

Barroso emlékeztetett arra, hogy idén lesz az első világháború kezdetének 100-ik évfordulója. A világégést szembeállította azzal, hogy májusban az európaiak szabad választásra készülnek. Úgy vélte, hogy ez soha vissza nem térő alkalmat kínál egy valódi vitára Európáról. Felhívta a hagyományos pártokat, hogy bújjanak elő a fedezékükből és legyenek az európai ügy szószólói.

A testület elnöke elismerte, hogy a szélsőséges és populista erők előretörését hozhatja a májusi voksolás, attól azonban nem tart, hogy ez olyan mértékű lehet, hogy aláássa a politikai rendszer stabilitását. Ellenkezőleg – tette hozzá -, arra emlékeztetve a hagyományos politikai pártokat, hogy a piacok és a befektetők azonnal megtorolták az elmúlt években azt, ha erőteljes belső megosztottság és politikai válság jellemzett egy országot. A felelős politikai erőknek ezért Barroso szerint nagyfokú felelősséget kell a választási kampányban tanúsítaniuk.

Antónisz Szamarasz, görög kormányfő pedig azt hangsúlyozta, hogy kormánya reményei szerint a következő, 2016-ban esedékes választásokig a helyén marad és megőrzi stabilitását. A jobbközép-balközép kormánykoalíciót irányító politikus nyíltan bírálta a szélsőbaloldali Syrizát és az újfasisztának tartott Arany Hajnalt, amelyeket Európa és Nyugat-ellenesnek, illetve NATO-ellenesnek nevezett. Rosszallóan megjegyezte, hogy az Alekszisz Ciprász vezette Syriza képviselői megtagadták a részvételt a soros görög elnökség indulása alkalmából rendezendő ünnepélyes ceremónián.

Szamarasz közölte, megérti, ha a megszorítások terhe alatt nyögő görög honfitársai közül sokan dühből fognak szavazni a májusi EP-választásokon. Ugyanakkor a görögök felelősségérzetére apellált, arra, hogy gyermekeik és szeretett hazájuk jövőjére szavaznak majd.

Barroso azt kérte a görög néptől és a politikusoktól, hogy ne hagyják veszendőbe menni az eddigi erőfeszítéseiket. Külön is kérte a görög népet, hogy ne adja fel a küzdelmet. A Bizottság elnöke szerint a tény, hogy ők ketten most itt állnak a görög miniszterelnökkel, annak a látványos bizonyítéka, hogy tévedtek azok, akik az euróövezetből való görög kilépést és az eurózóna összeomlását jósolták.

A Bizottság feje ugyanakkor nem titkolta, hogy továbbra is törékenynek látja a görög helyzetet, „felhők sorakoznak még a látóhatáron”. Elsorolta, hogy még számos szálat el kell varrnia a görög kormánynak, a fiskális csomag elfogadásától kezdve a privatizáción keresztül az áruk- és szolgáltatások piacának megnyitásáig.

Barroso az írekkel és a lettekkel példálózott, azzal a két országgal, amely az elmúlt években pénzügyi segélycsomagra szorult, de következetes reformokkal sikerült kitörniük a válságból. Rámutatott, hogy Írország a napokban alacsonyabb kamattal tudott hitelekhez jutni a pénzpiacokon, mint jónéhány olyan tagállam, amely nem szorult pénzügyi támogatásra.

A Bizottság elnöke üres előítéleteknek nevezte azokat a hangokat, amelyek abban kételkednek, hogy Görögország nem lesz képes a következő néhány hónapban hatékony munkára az EU soros elnökeként.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek