Ruszin nyelvi jogokat kér számon Szlovákiától az Európa Tanács

Szlovákiában nincs ruszin nyelvű középiskolai oktatás és szakképzés, nem fordítottak le egyetlen jogszabályt sem ruszin nyelvre, és napilap sem jelenik meg a kisebbség nyelvén, állapították meg az Európa Tanács szakértői. Kétnyelvű táblák is kellenének.A szakértők a kisebbségi nyelvek helyzetét vizsgálják két-három éves ciklusokban azokban az országokban, amelyek ratifikálták a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartáját, és kormányuk ezáltal kötelezettséget vállalt arra nézve, hogy védeni fogják a kicsi és kihalófélben lévő nyelveket.

A jelentés – melyet megküldtek a szlovák külügyminisztériumnak – konstatálja, hogy a vizsgált 23 tényező közül Szlovákia 11-et csak részben, 8-at pedig egyáltalán nem teljesít a ruszin nyelvvel kapcsolatban, csupán 4 kategóriában találtak mindent rendben. Holott Szlovákia már 12 évvel ezelőtt aláírta a nemzetközi egyezményt. A ruszin nyelv ugyan a harmadik legelterjedtebb kisebbségi nyelv Szlovákiában, ám a jelenlegi körülmények közepette 50 éven belül teljesen kiveszhet a használatból.

A szakértők elégedettek voltak a közszolgálati rádió ruszin adásával, de megjegyezték, hogy nem megfelelő időpontban sugározzák őket, ám a tévés műsorokkal kapcsolatban több kifogást is emeltek. A jelentésben azt ajánlják a szlovák szerveknek, hogy bővítsék a műsoridőt és a sugárzás gyakoriságát.

Megfelelőnek találták, hogy a bíróságokon megengedett a ruszin nyelven való szóbeli és írásbeli kommunikáció, illetve térítésmentesen tolmácsot biztosít az állam, és a községi képviselőtestületek ülései is folyhatnak ruszin nyelven. Emellett az állam lehetővé teszi ruszin nyelvet bíró hivatalnokok alkalmazását azokban a régiókban, amelyekben a leggyakrabban használják a nyelvet.

Teljesen más a helyzet az oktatásügyben, ahol a középiskolai és a szakmai oktatás hiányzik. A szakértők szerint ez esetben a kínálatnak meg kell előznie a keresletet, tehát előbb kell megszervezni az oktatást, mint hogy a diákok és a szülők kérnék ezt a hivataloktól. Az oktatási kínálatnak folytatólagosnak kell lennie, és a hivataloknak értesíteniük kell a lehetőségekről a szülőket. Részlegesen teljesül a ruszin tanárok képzése, és a ruszin történelem és kultúra integrálása a tanyagokba.

A jelentés bírálja, hogy Szlovákia még mindig nem hozott létre egy ellenőrző szervet, amely a kisebbségi oktatás helyzetét és fejlődését vizsgálja, holott az Európa Tanács már évek óta kéri ennek megvalósítását.

A szakértők által leggyakrabban bírált tény a 20, illetve 15 százalékos nyelvhasználati küszöb (a kisebbségi lakosság számarányát illetően), amely fölött lehetőség van a kétnyelvű táblák használata, vagy a nyelv hivatalos alkalmazása a különféle intézményekben.

A szakértők felszólítják Szlovákiát, hogy tegye lehetővé a hagyományos ruszin megnevezések használatát azokban a községekben is, ahol nem érik el a törvény által jelenleg előírt küszöbüt, de mégis elégséges létszámban élnek. A jelentés szerint fel kellene tüntetni a feliratokat a kisebbség nyelvén  közúti táblákon, közintézmények épületein, vasút- ás autóbusz-állomásokon.

A jelentés szerint a szlovák Audiovizuális Alapnak lehetősége enne támogatni a ruszin filmeket és egyéb audiovizuális kisebbségi művészeteket. A szakértők megállapították, hogy csupán körülbelül kéthetente jelenik meg ruszin nyelvű sajtótermék, és amellett, hogy csökkennek a nyomtatott sajtóra szánt támogatások, jelentős késések tapasztalhatók a kifizetésükben is. A szlovák hatóságokat felszólítják, hogy javítsanak ezen a helyzeten, és legalább egy ruszin nyelvű napilap kiadását tegyék lehetővé, zárul a jelentés.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »