Hadüzenet a marosvásárhelyi zászlóbírság

Harmincezer lejre bírságolták az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, mivel a marosvásárhelyi székházról nem távolították el a székely zászlót. A büntetést arra hivatkozva rótták ki, hogy ez a szimbólum reklámzászló. A szervezet vezetői felháborodásuknak adtak hangot, és hadüzenetnek tekintik a gesztust.

Mint arról portálunk elsőként, december 9-én a Székely zászló sehol, román himnusz mindennap című cikkben beszámolt, harmincezer lejes bírságot szabott ki a marosvásárhelyi helyi rendőrség a Klastrom utcai marosvásárhelyi honosítási iroda üzemeltetőire, mivel a felszólítás ellenére október végén az intézmény vezetői csak az EMNT-, illetve az EMNP-lobogót távolították el, a székely zászlót viszont a helyén hagyták, mondván: az a közösség szimbóluma.

„Mivel a székely zászlót nem voltak hajlandóak eltávolítani, ezért 30 ezer lejes bírságot szabunk ki a szervezetre a 2013. évi 185-ös, valamint a 2011. évi 215-ös számú törvények alapján, miszerint »Romániában a közigazgatási egységek a község, a város, a municípium és a megye«, más területi egység lobogója reklámnak minősül” – nyilatkozta akkor a helyi rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean. Azt is elmondta, ő a „törvény betűje szerint” jár el hatáskörzetében, de szerinte hasonlóan, ugyanezekre a paragrafusokra hivatkozva bírságot kellene kiszabni például Moldova, Havasalföld vagy Mócföld zászlajának kifüggesztéséért is.

A hatóság Olimpiu Sabău Pop szociál-demokrata helyi tanácsos – a hírhedt magyarellenes ügyvéd, Ioan Sabău Pop fia – feljelentése nyomán „kezdett nyomozásba”, majd a panaszos december 13-ai számonkérésére – mi lesz már az üggyel? – december 20-ai keltezésű átiratában közölte: december 10-én kiállították a jegyzőkönyvet, miszerint a kolozsvári székhelyű, Tőkés László által elnökölt EMNT-re kiszabták a 30 ezer lejes bírságot.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Sándor Krisztina elmondta, nincs tudomása arról, hogy a bírságról szóló értesítés megérkezett volna az egyesülethez, de azt semmiképpen nem fizetik ki, hanem ügyvédhez fordulnak és fellebbeznek. „Felháborító az effajta eljárás a huszonegyedik század Európai Uniójában. A román hatóságoknak túl kellene már lépniük az ilyen kicsinyességeken, és tudniuk kellene, hogy melyek az erdélyi magyarság, a székelység identitásának szimbólumai. Mondvacsinált ürügy reklámzászlónak minősíteni, csupán bujkálnak a törvény mögött. Kíváncsi lennék, hogy mikor melyik román hatóság nyilvánítja reklámzászlónak Moldova történelmi lobogóját?” – tette fel a retorikus kérdést Sándor Krisztina.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke, Portik Vilmos a következőképpen reagált: „Ez hadüzenet a magyarságnak. Fogja fel Dorin Florea polgármester és a helyi rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean is, hogy olyan harcba kezdenek, amelyből nem jönnek, nem jöhetnek ki jól. Ezekben a kérdésekben nincs különbség PDL, vagy az USL-t alkotó pártok között, a cél az, hogy a románság kiűzze otthonaiból a magyarságot, márpedig ezt nem fogjuk tűrni és szó nélkül hagyni” – mondta Portik Vilmos.

Kitekintő / Szekelyhon.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »