Chile: Bachelet négy év után visszatér az elnöki székbe

Michelle Bachelet, a Nueva Mayoría pártszövetség jelöltje, az ország korábbi elnöke nyerte a chilei elnökválasztást. A vasárnapi második fordulóban a szavazatok 62,16 százalékát szerezte meg – írta a La Tercera. Az elnöknő hivatalos beiktatása jövő márciusban lesz. Programjának középpontjában az oktatási és adóreform, valamint egy új alkotmány kidolgozása állnak.

Bachelet a győzelme alkalmából elmondott beszédében kijelentette, hogy Chile úgy döntött, itt az ideje az alapvető változásoknak. „A győzelem nem személyes: egy közös álom diadalmaskodott” – mondta.

A kormányzó párt jelöltje, Evelyn Matthei nem sokkal az eredmények közzététele után elismerte vereségét, majd személyesen gratulált Bacheletnek. Sebastián Piñera, Chile jelenlegi elnöke is gratulált az utódjának, s kijelentette, hogy a jobboldal részéről konstruktív és hazafias fellépésre számíthat majd Bachelet kormánya. „A különbségeken túl, mindannyian a legjobbat akarjuk Chilének” – mondta. Michelle Bachelet hétfőn délelőtt a házában fogadta a jelenlegi államfőt.

Sokan nem járultak az urnákhoz

A szavazáson – a novemberi első fordulóhoz hasonlóan – alacsony volt a részvételi arány: a választásra jogosult állampolgárok 41,9 százaléka, mintegy 5,6 millió lakos járult az urnákhoz vasárnap. Ez az arány még az első fordulóénál is alacsonyabb volt. Piñera elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy sokan nem mentek el szavazni. Elmondta, hogy minél magasabb a részvétel, annál erősebb a demokrácia. A nagyarányú távolmaradás miatt felmerült, hogy vissza kellene állítani a kötelező voksolást, de az államfő szerint nem ez a megoldás. Úgy véli, az embereknek a saját elhatározásukból kell szavazniuk, nem pedig a bírságtól való félelem miatt.

Az alacsony részvétel következtében a szavazóhelyiségekben felügyelő választási munkatársak számára rendkívül unalmasan telt az a tíz óra, amelyben lehetőségük volt a választóknak az urnákhoz járulni. Az egyik chilei lap képriportot közölt ezekről az eseménydúsnak nem nevezhető órákról: volt, ahol az asztalra dőlve sziesztáztak a felügyelők, míg máshol játékkal ütötték agyon az időt.

Kihívások

Hivatalosan 2014. március 11-től foglalhatja el hivatalát Bachelet. Nem lesz könnyű dolga a következő négy évben: a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a gazdasági növekedés biztosítása nagy kihívást jelentenek majd.

Kormányprogramjának legfontosabb ígéretei az oktatási- és adóreform, valamint egy új alkotmány. A novemberi országgyűlési választásokon Bachelet koalíciója, a balközép Nueva Mayoría többséget szerzett a parlament mindkét házában, mellyel az első két reformot valószínűleg véghez tudják majd vinni, azonban az alkotmány elfogadásához szélesebb körű konszenzus kell. Az egészségügyi rendszer reformja és a nők helyzetének javítása szintén fontos feladatai lesznek az új államfőnek, aki hivatalos jelöltségéig az ENSZ nőügyekkel foglalkozó szervezetét, a UN Women-t vezette.

Metzger Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »