Lehallgatási botrány robbant Dániában

Lemondott Morten Bødskov dán igazságügyminiszter, miután hazudott a parlamentnek egy titkosszolgálatot érintő lehallgatási botrányról.

A botrány egészen idén februárig nyúlik vissza, amikor a dán parlament, a Folketing jogi bizottsága Koppenhága Christiania nevű negyedébe látogatott volna egy gyűlésre. Christiania 1971 óta egy de facto anarchista elvek szerint felépülő kommuna, mely saját elvek és szabályok szerint igazgatja magát. Többek között a drogkereskedelem is évtizedes probléma, amely ellen a dán hatóságok igyekeznek fellépni. A bizottság tagjai között a jobboldali, bevándorlásellenes Dán Néppárt alapítója, Pia Kjærsgaard is szerepelt. A látogatásra azonban akkor nem kerülhetett sor, amihez a Dán Biztonsági és Hírszerzési Szolgálat (PET) nagyban hozzájárult.

Jakob Scharf, a PET vezetője azóta már kilépett alkalmazottak szerint utasította őket, hogy nyomozzák le Kjærsgaard beosztását, amit ők meg is tettek. Az így megszerzett információk alapján a látogatást olyan napra időzítették, hogy az ne feleljen meg a képviselőnek, akinek így le kellett mondania az utat. A szervezet tehát visszaélt hatalmával, a Hírszerzési Szolgálatot hét évig vezető Scharf pedig úgy nyilatkozott: Kjærsgaard túlságosan nagy biztonsági kockázatnak lett volna kitéve Christianiában, valamint, hogy a „lehallgatott” információhoz egyébként hozzáférése volt a PET-nek.

A Folketing ellenzéki pártok követelésére és a közvélemény nyomásának engedve meghallgatta Morten Bødskov igazságügyminisztert, aki elismerte, hogy tudott a lehallgatásról. Arra a kérdésre, hogy miért nem tájékoztatták előre a bizottságot a kockázatról, azt válaszolta, hogy ez a PET egyes informátorait veszélyes helyzetbe hozta volna. A lehallgatott Pia Kjærsgaard így nyilatkozott: „A PET megpróbálta megakadályozni, hogy a munkámat végezzem, és ez teljességgel elfogadhatatlan”. Bødskov azóta benyújtotta lemondását, utódja Karen Hækkerup pedig megfogadta, hogy folytatja elődje szigorú bevándorlási politikáját. A volt miniszter humoráról téve tanúbizonyságot egy „Bevar Christiana” (Mentsék meg Christianiát) feliratú pulóvert ajándékozott utódjának.

A dán kabinetnek láthatóan nem hoz szerencsét az adventi időszak. Nemrég Annette Vilhelmsen szociális miniszterről került nyilvánosságra egy felvétel, ahol egymillió koronás közbeszerzési pályázatot ígért egy szervezetnek. A transzparenciájára büszke Dániában nagy vihart kavart az ügy. Lemondott továbbá Villy Søvndal külügyminiszter, aki egészségügyi állapota miatt kénytelen átadni pozícióját.

Simon Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »