Viviane Reding most a románokon akadt ki

„Nagyon aggasztja” Viviane Reding EB-alelnököt a romániai korrupcióellenes harcban vett fordulat.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa hétfőn arról tájékoztatta az Európai Parlament egyik bizottságát, hogy a román parlament által megszavazott törvényeket január folyamán részletes normakontrollnak vetik alá Brüsszelben.

Mint korábban írtuk, az alsóház a büntető törvénykönyvet módosította úgy, hogy a képviselők, a szenátorok és az államfő többé nem számítanak köztisztviselőknek. Ennek egyenes következménye az, hogy a DNA többé nem vizsgálódhat ellenük befolyással történő üzérkedés, hivatali visszaélés és csúszópénz elfogadása gyanújával, ha ezek a bűncselekmények a mandátumuk gyakorlásával kapcsolatosak.

Az intézkedést elsőként az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége bírálta, értékelése szerint ez az eljárás hátralépést jelent Románia számára a korrupció visszaszorítása terén. A nagykövetség kifogásolja, hogy a módosításokat suttyomban, a közvita mellőzésével, az igazságszolgáltatás illetékeseinek konzultálása nélkül hajtotta végre a parlament. „Ez az akció eltávolítja az országot az átláthatóságtól és a jogállamiság elveitől, és elbátortalanítja a külföldi befektetőket” – olvasható a közleményben.

Aggodalmát fejezte ki szerdán a törvénymódosítás kapcsán Nagy-Britannia nagykövetsége is. Mark Grey, az Európai Bizottság szóvivője pedig jelezte: a parlament eljárásának „nyoma lesz” a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló MCV-jelentésben, amelyet januárban tesznek közzé Brüsszelben.

Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »