Basescu mindenkit lemondatna

Traian Băsescu államfő szerint a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) vezető politikusai közösen tervezték el azokat a törvénymódosításokat, amelyek kivonnák a törvényhozókat a büntetőjogi felelősség alól, ezért mindnyájuknak le kellene mondani, a miniszterelnöknek és a két parlamenti elnöknek is.

Az államfő péntek délelőtt egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: „megerősítheti”, hogy az USL mindkét vezetője – Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Crin Antonescu liberális szenátusi elnök – tudott a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítási tervéről, és szerinte hazudtak a választóknak, amikor a nemzetközi botrány kirobbanása nyomán tájékozatlanságukra hivatkozva próbáltak kibújni a felelősség alól.

Băsescu szerint az USL vezetői már hétfőn megállapodtak Valeriu Zgonea képviselőházi házelnökkel abban, hogy amíg Ponta Johannesburgban lesz, megszavaztatja a Btk. módosítását és az amnesztiatörvényt (ez végül a liberálisok ellenkezése miatt nem került napirendre).

Az elnök úgy vélekedett: ez egy újabb, összehangolt támadás volt a jogállamiság ellen, és az országgal szemben megingott nemzetközi bizalmat csak a parlament feloszlatásával lehetne helyrehozni.

„Én nem tudom ezt megtenni. De van egy másik megoldásunk: Antonescu, Ponta és Zgonea haladéktalanul mondjon le. Vannak politikai eszközeink arra, hogy egy második esélyt kapjunk, és civilizált, európai állam maradjunk” – jelentette ki Băsescu.

Victor Ponta úgy reagált: csak az amnesztiatervezetről tudott, és továbbra is támogatja annak elfogadását, amennyiben nem erőszakos, vagy korrupciós bűncselekményekre vonatkozik. A Btk.-módosításról azt mondta: kormányfőként ő tartozik elszámolással a parlamentnek, és nem bírálhatja a törvényhozást. Az elnök „politikai nyilatkozatait” nem kívánta kommentálni.

Ponta hozzátette: konzultálni fognak a bírák szakmai testületével és az Európai Bizottsággal is a Btk. módosításáról. Csütörtökön Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke is kihátrált a Btk. módosítása mögül: mint mondta, pártja támogatja, hogy a törvényhozók ne legyenek köztisztviselők, de nem azon az áron, hogy ez a törvény fölé emelje őket.

A képviselőház kedden a Btk. módosításával törölte a törvényhozókat a köztisztviselők sorából, és így nem indítható már eljárás ellenük korrupciós bűncselekményekért. Az intézkedést az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Németország és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggályosnak minősítette.

A Btk. módosítása nem lépett még hatályba. Az államfő közölte, hogy visszaküldi megfontolásra a törvényt a parlamentnek. Előtte azonban az alkotmánybíróságnak is állást kell foglalnia az ügyben, ugyanis mind a jobbközép ellenzék, mind a bírák szakmai testülete normakontrollt kért.

Romániában az államfő csak abban az esetben oszlathatja fel a parlamentet, ha az két egymást követő esetben nem szavaz bizalmat az államfő miniszterelnök-jelöltjének. A román államfőnek a miniszterelnököt sem áll módjában leváltani: a kormánytól kizárólag a parlament vonhatja meg a bizalmat.

Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »