Kancellárrá választották Angela Merkelt

Nagy többséggel kancellárrá választotta Angela Merkelt a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza kedden.

A Bundestag 631 tagja közül 621 vett részt a kancellárválasztáson, és 462 szavazott arra, hogy ismét Merkel legyen a kormányfő. Százötven képviselő nemmel szavazott, 9 tartózkodott.

A nagykoalícióra készülő konzervatívoknak és szociáldemokratáknak együtt 504 képviselőjük van a Bundestagban. Az ellenzéki Baloldalnak és a Zöldeknek összesen 127 képviselőjük van. Ennek alapján a közös kormányzásra készülő konzervatívok és szociáldemokraták képviselői közül legkevesebb 23-an nemmel szavaztak.

A konzervatív CDU 59 éves elnöke 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg kancellárnak. Ő a második világháború utáni Németország nyolcadik és egyben első női kancellárja.

A választás után Angela Merkel átveszi Joachim Gauck államfőtől a kinevezési okmányt, majd hivatali esküt tesz a Bundestagban. Kormányának tagjait is kedden nevezi ki a szövetségi elnök, és ezután ők is leteszik a hivatali esküt. A kormányalakítás így minden eddiginél hosszabb idő után, a szeptemberi parlamenti választásokat követő 86. napon ér véget.

A háború utáni 23. német kormány a harmadik nagykoalíciós kormány, és a 2005-2009-es ciklus után a második nagykoalíció, amelyet Angela Merkel vezet.

A kabinet kedden délután tartja meg alakuló ülését. A kancellár a kormány programját ugyan várhatóan csak január elején ismerteti a Bundestagban, de már szerdán felszólal, a következő napon kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismerteti a parlamentben. Szakértők szerint a ciklus egyik legfontosabb témája az uniós integráció lesz, és Merkel a szerdai beszédében várhatóan a következő négy évre tervezett német uniós politikát is felvázolja majd.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »