Megnyílhat az út a vegyi fegyverek elszállítása előtt

Szíriai kormányerők visszafoglalták a vegyi fegyverek elszállításához szükséges útvonalat, a közlekedés azonban még így is nagyon kockázatos.

Szíriában a kormányerők átvették az irányítást a Damaszkuszt és Homsz városát összekötő főút felett, ami kulcsfontosságú a vegyi fegyverek Latakia kikötőjébe szállításának érdekében. A szeptemberben a szíriai kormánnyal kötött amerikai- orosz megállapodás értelmében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) ellenőrei felkutatták és megsemmisítés céljából elszállítják Szíriából Bassár el-Aszad kormányának vegyi fegyver készletét legkésőbb 2014 közepéig. 

A hadsereg november közepén kezdett offenzívát a Damaszkusztól északra, a libanoni határ mentén hegyeken keresztül húzódó út biztonságossá tétele érdekében. Az út mentén a szunnita ellenzék számos katonai bázisa és előőrse található, Rami Abdul-Rahman, az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának vezetője szerint a főút még így is rendkívül veszélyes maradt. A kormányerők visszafoglalták a lázadók kezén lévő út menti, Kara és Nabak városát is, ahonnan a főváros környéki fegyveres ellenzéki csoportok utánpótlása érkezett. Az al-Dzsazíra tudósítása szerint sok a civil áldozat.

A felkelők nem kommentálták az eseményeket.

A tervek szerint a veszélyes anyagokat a kormányerők fennhatósága alatt álló Latakia kikötőjébe viszik, ahonnan vízi úton szállítják majd el a tömegpusztító fegyvereket. Az Egyesült Államok már adományozott egy szállításra alkalmas hadihajót, de nincs még egyetértés afelett, hogy pontosan hogyan és hol fogják a fegyver arzenált megsemmisíteni.

Az egyezmény szerint a legveszélyesebb fegyvereket december 31-ig kell elszállítani az országból. A teljes fegyverkészlet leszerelésének végleges, 2014 júniusi határideje Ahmet Üzümcü, az OPCW igazgatója szerint tartható, de ehhez Damaszkusz teljes körű együttműködésére van szükség.

Hunvári Orsolya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »