Konzervatív republikánusok bírálják az amerikai költségvetési kompromisszumot

Konzervatív republikánus politikusok és csoportosulások bírálatainak kereszttüzébe került szerdán az amerikai költségvetésről két évre megkötött kétpárti kompromisszum.

A kritikákat elsősorban az váltotta ki, hogy a megegyezés keretében némileg enyhítették az automatikus kiadáscsökkentéseket, és az alku az elkövetkező két évben nem veszi figyelembe a 2011-es költségvetés-korlátozási törvény által megszabott kiadási limitet. A jogszabály a 2014-es költségvetési évvel kapcsolatban 967 milliárd dolláros kiadáshatárral számolt, a kongresszus két házának költségvetési bizottsági elnökei, Paul Ryan és Patty Murray viszont 1012 milliárdban állapodtak meg.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a paktumot a demokrata többségű szövetségi felsőházban. Ugyancsak ellenzi a megállapodást Marco Rubio, Tom Coburn és Rand Paul szenátor.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke viszontbírálattal illette azokat a kongresszuson kívüli konzervatív csoportokat, amelyek megtámadták a Ryan-Murray-paktumot.

„A saját céljaik elérésére használják fel képviselőinket és az amerikaiakat. Ez nevetséges” – jelentette ki Boehner.

A megállapodás ellenzői között van az Örökség Akció, a Családkutatási Tanács és az Amerikai Konzervatív Unió elnevezésű, befolyásos konzervatív csoport is. Ezek támogatása a jövő évi kongresszusi választásokat megelőzően jelentős befolyást gyakorol majd a Republikánus Párton belüli előválasztások kimenetelére. A konzervatív washingtoni Cato Intézet „a republikánusok nagy beomlásának” nevezte az alkut.

A kompromisszum kidolgozásában kulcsszerepet vállalt Paul Ryan, a republikánusok 2012-es alelnök-jelöltje, nyilatkozataiban arra emlékeztette bírálóit, hogy ő maga is konzervatív, és a jobbról érkező támadásokat „furcsa, új normalitásnak” nevezte.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »