Basescu: a Btk módosítása miatt a parlament is feloszlatható

A büntető törvénykönyv (Btk.) keddi megszavazása már alapos ok lehet a román parlament feloszlatásához – vélekedett csütörtökön Traian Băsescu. Az államfő szerint ha életbe lép a módosított Btk. és az amnesztiatörvény, Románia már nem felel meg az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapfeltételéül szabott koppenhágai kritériumoknak.

„A képviselőház rendkívül sokat ártott Romániának a keddi szavazással, ezt az Európai Bizottság  és Bukarest uniós partnereinek reakciója is bizonyítja. Románia már a koppenhágai kritériumoknak sem fog megfelelni, ha életbe lép a módosított Btk. és az amnesztiatörvény. Emiatt a parlamentet fel kellene oszlatni” – mondta az államelnök. Hozzátette: reméli a két módosítás végül nem lesz megszavazva.

A román alkotmány szerint a parlamentet mindössze két sikertelen kormányalakítási kísérletet követően akkor lehet feloszlatni.

A Btk. keddi képviselőházi módosítása révén a honatyák gyakorlatilag mentesülnek a korrupciós vizsgálatok alól. A módosítást a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ képviselői szavazták meg kedden.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »