A jövő héten nyomhatja le Putyin Ukrajnát

Nagyon kell a pénz Ukrajnának, ezért is várják az oroszok a jövő hetet, amikor a két ország kormányközi bizottsága ülésezik majd, és Kijev és Moszkva között több, gazdasági jellegű megállapodás aláírására is sor kerülhet. A kijevi tüntetők ennek biztosan nem örülnek majd. Emellett írunk a legújabb szerb-horvát izmozásról, a szíriai vegyifegyverekről és arról is, milyen jogsit kaphantak majd az Egyesült Államok fővárosában az illegális bevándorlók. Napi összefoglalónk következik.

A jövő héten nyomja le Putyin Ukrajnát?

Több, gazdasági jellegű megállapodást is aláírhat Ukrajna és Oroszország a jövő héten, számolt be a Financial Times Jurij Uszakovra, Vlagyimir Putyin elnök külpolitikai tanácsadójára hivatkozva csütörtökön. Az orosz-ukrán kormányközi bizottság ugyanis december 17-én tartja majd következő ülését, amikor a két ország vezetői aláírhatják a megállapodásokat. Azt, hogy ez milyen hatással lesz a kijevi tüntetőkre, még nem tudni, azonban a legutóbbi alkalommal, amikor az együttműködés szorosabbá tétele került szóba, az ukrán fővárosban demonstrálók hangos nemtetszésüknek adtak hangot. Putyin elnök egyébként ma is megerősítette, hogy Ukrajna megfigyelőként már régóta részt vesz a Vámunió előkészítésében, és több olyan megállapodásnak is részese, amik az Oroszország-központú integráció létrehozásában kulcsszerepet játszanak. „Senkire sem erőltetünk rá semmit, de ha az ember barátai együtt akarnak dolgozni vele, akkor mi készek vagyunk ezt az együttműködést folytatni”, jelentette ki az orosz államfő.

Janukovics kormánya közben Brüsszel felé is tett egy tánclépést, és minden szépet és jót megígért az Európai Bizottságot képviselő Catherine Ashtonnak is. Szó sem lehet ugyanis az Európai Unió és Ukrajna között kötendő társulási egyezmény újratárgyalásáról, ebben Brüsszel nem enged – szögezte le egy neve elhallgatását kérő tisztviselő az Európai Bizottságból csütörtökön, alig pár órával azelőtt, hogy tárgyalóasztalhoz ül Szerhij Arbuzov ukrán kormányfő-helyettes és Stefan Füle bővítési biztos. Egy másik uniós diplomata pedig ismét megerősítette: Viktor Janukovics ukrán államfő kijelentette Catherine Ashton uniós külügyi főképviselőnek, hogy alá szándékozik írni a társulási megállapodást az EU-val.

Putyin mellett mások is megszólaltak eközben Oroszországban, némi önkritikát gyakorolva. Lehetséges, hogy Moszkva túl kemény lépéseket alkalmazott Ukrajnával szemben, de azokat kizárólag a jogi keretek között tette – ezt Igor Suvalov, az orosz miniszterelnök első helyettese mondta csütörtökön, washingtoni látogatása során. A politikus orosz újságíróknak fejtette ki véleményét azokról a tárgyalásokról, amelyeket a Kreml folytatott Ukrajnával az orosz-belarusz-kazah vámunióhoz való csatlakozásról. Moszkva ellenlépésekkel fenyegette meg Kijevet, ha az európai uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozik, és Suvalov szerint országának joga van védelmi intézkedéseket foganatosítani és egységes vámtarifát bevezetni a Független Államok Közösségén (FÁK) belül létrehozott szabadkereskedelmi övezet szabályai értelmében.

Nyugodt volt a csütörtökre virradó éjszaka a kijevi központi téren, incidensek nem történtek, a helyszínen tartózkodó tüntetők azzal töltötték az elmúlt órákat, hogy erősítgették az újraépített barikádokat. Helyszíni beszámolók szerint a Függetlenség terén ezúttal nem jelentek meg rohamrendőrök. A tüntetők a főtéren felállított színpadon fellépő művészek előadásait hallgatták, illetve toldozták-foltozták az újraépített barikádokat, amelyeket előző éjszaka bontottak el a rohamrendőrök, miután kiszorították a térről a demonstrálókat. Építési törmelékkel megtöltött zsákokból, illetve jégből és hóból húzták fel a demonstrálók az úttorlaszokat, amelyek néhol már elérik a három-négy méteres magasságot.

Így lobbiznak a szerbek

A szerb külügy egy úgynevezett non-paper keretein belül igyekszik a világ elé tárni, hogy kisebbségben élő nemzettársai milyen elnyomást kénytelenek kiállni az Európai Unió 28. tagállamában. Horvátország erőteljesen reagált a vádakra, ezzel jelezve, hogy a Nemzetközi Bíróság elé vitt, s jövő márciusban esedékes perre már Zágráb is készülőben van.

A horvát lapokat idézve Zágráb erőteljesen reagált arra az úgynevezett non-paperre, amelyet a szerb külügy terjeszt diplomáciai képviseletein keresztül. A Belgrád által jegyzett dokumentum – tájékoztató jelleggel – mintegy 14 olyan közelmúltból származó esetet sorol fel, amely Szerbia szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a kisebbségi sorban élő szerbek milyen atrocitásokat kénytelenek elviselni Horvátországban.

Elszállíthatják a vegyifegyvereket Szíriából

Szíriai kormányerők visszafoglalták a vegyi fegyverek elszállításához szükséges útvonalat, a közlekedés azonban még így is nagyon kockázatos.

Szíriában a kormányerők átvették az irányítást a Damaszkuszt és Homsz városát összekötő főút felett, ami kulcsfontosságú a vegyi fegyverek Latakia kikötőjébe szállításának érdekében. A szeptemberben a szíriai kormánnyal kötött amerikai- orosz megállapodás értelmében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) ellenőrei felkutatták és megsemmisítés céljából elszállítják Szíriából Bassár el-Aszad kormányának vegyi fegyver készletét legkésőbb 2014 közepéig. 

Jogsit kaphatnak az illegális bevándorlók

 A főváros demokrata vezetése lehetőséget adna a jogosítvány megszerzésére, ehhez azonban néhány korlátozás is párosulna.

Washington D.C. demokrata párti polgármestere, Vincent C. Gray még novemberben kézjegyével látta el azt a városi tanács által elfogadott indítványt, amely az illegális bevándorlókat juttatná jogosítványhoz – írja a The Washington Post. A Maryland és Kalifornia államokban már működő szabályozáshoz hasonló várhatóan jövő májusban lép hatályba.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »