Továbbra sem lehet majd műanyag fegyverrel lövöldözni

Miután az amerikai szenátus hétfőn egyhangúlag megszavazta a fémdetektorok által nem észlelhető, teljes egészében műanyagból készült fegyverek újabb 10 évre szóló betiltását, az új jogszabályt a Dél-afrikai Köztársaságba tartó Barack Obama elnök a távaláírás ritkán használt eszközével emelte törvényerőre.

A jogszabály, amelyet a képviselőház már a múlt héten megszavazott, az úgynevezett „nem észlelhető lőfegyverekről” rendelkező, 1988-ban elfogadott tilalom hatályát hosszabbítja meg. Ennek értelmében az Egyesült Államokban nem szabad olyan fegyvert gyártani, forgalomba hozni vagy birtokolni, amelyet nem mutatnak ki a fémdetektorok.

A jogszabály szerint a fegyvereknek tartalmazniuk kell egy bizonyos mennyiségű fém alkatrészt még abban az esetben is, ha azok nem szükségesek a működéshez. A republikánus párti honatyák egyet nem értése miatt ugyanakkor nem sikerült bezárni azt a joghézagot, amely megengedi, hogy ezek az elemek könnyen leválaszthatók legyenek a műanyag részekről. A demokrata pártiak azt indítványozták, hogy a lőfegyverek fémrészeit ne lehessen eltávolítani.

A fémdetektorral nem kimutatható fegyvereket tiltó törvény hatálya hétfőn járt le; Obama elnöknek a szövetségi felsőház által az utolsó napon elfogadott új tervezetet ezért kellett gépi távaláírással jóváhagynia, amerikai keleti parti idő szerint röviddel éjfél előtt. A határidő egyebek között azért került a politikai közfigyelem középpontjába, mert az elmúlt hónapokban bizonyítást nyert, hogy műanyag fegyverek háromdimenziós nyomtatóval is előállíthatók.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »