Ismét sérül a magyar kisebbség joga

Számos kisebbség jogai sérülnének, ha sikeres lenne az a horvát népszavazás, amely a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jog elismeréséhez szükséges, törvényben meghatározott kisebbségi arány megváltoztatásáról szól – írta hétfőn a Vecernji List című zágrábi napilap a honlapján.

A lap szerint egy ilyen népszavazás sikere súrlódást okozhatna Horvátország és más országok között, valamint csökkentené az ország nemzetközi tekintélyét.

A horvát alkotmány jelenleg azokon a településeken engedélyezi a kétnyelvűséget, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a lakosság egyharmadát.

Egy a vukovári horvátok jogainak védelmében alakult, és a szerb kisebbség ellen fellépő szervezet a népszavazási kezdeményezéssel ezt az arányt 50 százalékra kívánja emelni. Ezzel megakadályozhatná, hogy a kelet-horvátországi Vukováron cirill és latin betűs kétnyelvű feliratokat helyezzenek ki. A kétnyelvű feliratok elleni tiltakozások még a nyáron kezdődtek a városban, a kihelyezett táblákat többször is leszerelték. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a cirill betűs feliratok a délszláv háborúk (1991-1995) pusztításaira emlékeztetik őket.

A Vecernji List viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés sikere esetén nemcsak a szerb kisebbség jogai sérülnének, a szabályozás ugyanis a többi nemzetiségre is vonatkozna, így a Horvátországban élő magyar, cseh, szlovák és olasz közösség jogai is csorbulnának.

A lap meg nem nevezett diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy ha a népszavazás sikerrel járna, Horvátország a nemzetközi kötelezettségeit hagyná figyelmen kívül, elsősorban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. Ennek elfogadásával ugyanis egy állam arra vállalt kötelezettséget, hogy védi a kisebbségi nyelveket, egyebek mellett például támogatja, hogy a hivatalos szervek és a közintézmények biztosítsák ezeknek a nyelveknek a hivatali használatát. A charta azonban nem tér ki arra, hogy milyen lakossági arány esetén szükséges a fentieket alkalmazni, ennek meghatározását rábízza az aláíró országokra. Ennek alapján tehát Horvátországnak nem kell szankcióktól tartania – fogalmazott a horvát lap.

A diplomaták azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ha valamely területen élő nemzeti közösség aránya meghaladja az ötven százalékot, akkor már nem minősül kisebbségnek, vagyis a vukovári horvát szervezet által követelt arány törvénybe iktatásával teljesen megszűnne a többnyelvűség Horvátországban.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »