Meggyilkoltak két újságírót Szíriában és Irakban

Szerdán Szíriában, csütörtökön pedig Iraki Kurdisztánban gyilkoltak meg egy-egy újságírót helyi csoportok. Az Újságírók Határok Nélkül adatai szerint a szíriai konfliktus kirobbanása óta nyolc külföldi, és több mint száz szíriai, hivatásos vagy civil tudósítót végeztek ki. Irakban a kurdok újságírói szabadságért és biztonságért tüntetnek.

Jasszer Faiszál al-Dzsumailit december 4-én rabolták el egy al-Kaidához köthető csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (Islamic State of Iraq and the Levant, ISIL) tagjai az Észak-Szíriában található Idlibben. Ő volt az első újságíró, akit a lázadók által uralt, „felszabadított” északi területeken végeztek ki.

A férfit az ISIL tagjai rabolták el, amikor éppen elhagyni készült az országot. A bagdadi székhelyű Újságírói Szabadságok Obszervatóriuma (Journalistic Freedoms Observatory) szerint Dzsumaili családja azt nyilatkozta, hogy török tisztviselők nem engedik, hogy a férfi holttestét átvigyék a szír-török határon.

Dzsumaili szabadúszó operatőr volt, jelenleg egy spanyol médium számára dolgozott tíz napot Aleppóban, nyilatkozta Soazig Dollet, a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders, RSF) nevű párizsi székhelyű szervezet egyik vezetője. Korábban a Jazeerának és a Reuters-nek is tudósított. A harmincas éveiben járó férfi férfi házas volt, és három gyermek édesapja volt. A Bagdad melletti Falludzsahban született.

Az RSF szerint Dzsumaili volt a nyolcadik külföldi újságíró, akit 2011 márciusa óta végeztek ki Szíriában. Emellett további tizenkét hivatásos, és legalább kilencvenegy civil szíriai újságírót is meggyilkoltak. Szíria jelenleg a világ legveszélyesebb országának számít a tudósítók számára.

Irakban csütörtökön gyilkolták meg Kawa Germyanit, aki a Rayal magazin szerkesztőjeként és az Awene tudósítójaként dolgozott. A férfit este kilenckor Kalarban, Iraki Kurdisztánban lőtték le fegyveresek, akik azonnal elmenekültek a helyszínről.

Az RSF honlapján közzétett információk szerint Germyani tisztában volt azzal, hogy élete veszélyben van, hiszen több fenyegetést is kapott már. Emiatt meg is kereste a régió hatóságait, akik azonban nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket. A férfi az Iraki Kurdisztánban jelenlévő korrupciót és nepotizmust kutatta és fedte fel.

Az RSF aggodalmát fejezte ki, hiszen szerintük mind az iraki, mind a kurd területek nagyon veszélyes környezetet jelentenek az újságírók számára, akiknek támadói legtöbb esetben büntetlenül megússzák tetteiket. Felszólították a regionális és nemzeti hatóságokat, hogy vizsgálják ki Germyani esetét, valamint tegyék meg a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat az országban. 

Kedden, két nappal a gyilkosság előtt kurd újságírók és civilek gyűltek össze Szulejmánijjában, hogy nyomást gyakoroljanak a kurd és iraki hatóságokra, hogy új jogszabályokat fogadjanak el az újságírói szabadságra vonatkozóan, valamint kezdjenek hatékony intézkedésekbe az újságírók védelmének érdekében.

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »