Egyre drágább a munkaerő

Az elmúlt tíz évben jelentős mértékben megugrottak a cégek munkaerőre fordított költségei – derül ki a Trexima piackutató társaság elemzéséből. Eszerint 2002-ben még csak 698 euró volt az egy alkalmazottra jutó munkaerőköltség, míg tavalyra elérte az 1213 eurót.

„Ez 74%-os növekedésnek felel meg” – nyilatkozta Peter Adamica, a Trexima elemzője. Szlovákia azonban még így is az egyik legolcsóbb uniós tagországnak számít a bérköltségek szempontjából, olcsóbb alkalmazottakkal csak a balti országokban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában számolhatnak a cégek. A munkaerőköltség fogalomkörébe tartoznak többek között a munkáért járó díjazások, a jutalmak, prémiumok, a természetbeni juttatások, az étkezési hozzájárulások, a munkáltató társadalombiztosítási hozzájárulása, a szociális és egyéb juttatások, a bérekhez kapcsolódó adó jellegű kifizetések.

Szlovákiában az elmúlt időszakban leginkább a közvetlen kiadások (alapbér, pótlékok, prémiumok, jutalmak) nőttek, amelyek az említett 1213 euróból 886 eurót tesznek ki. A közvetett kiadásokból 290 euró jut a szociális befizetésekre, amelynek a nagy részét, 118 eurót, a nyugdíjbiztosításra fizetett összeg adja. A munkaerőköltségek szempontjából jelentős különbségek vannak az egyes ágazatok és régiók között is. A legnagyobb költségekkel az informatikai cégek számolhatnak, esetükben az egy személyre számított átlagos havi munkaerőköltség eléri a 2224 eurót, míg a sor végén a szállodaipar található, 721 euróval. Regionális szempontból Pozsony vezet, 1592 euróval, míg Eperjes megyében ugyanez csak 942 euró.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek